Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a publicat un nou raport privind implementarea programului Anghel Saligny, care reflectă situația de la 30 septembrie 2023.
Din 4.690 de proiecte aprobate în cadrul programului, au fost semnate contracte pentru 2.208 de proiecte, cu 1.775 de beneficiari.
„La nivel de partide, distribuția pe fonduri alocate și contracte semnate este relativ proporțională la PSD și PNL, principalii beneficiari ai proiectelor. Pare că UAT-urile conduse de primari sau președinți de consilii județene PSD s-au mișcat ceva mai bine la capitolul deconturi. Astfel, 53% din deconturi au mers către primarii PSD (0.8 mld), iar 39% către liberali (0,6 mld). Independenții s-au mișcat mai greu și au decontat sume relativ mici. Primarii AUR au primit 5 proiecte și doar unul a fost contractat – nu s-au decontat cheltuielile”, transmit cei de la Expert Forum (EFOR), care continuă să analizeze implementarea proiectelor prin programul Anghel Saligny.
Valoarea totală a proiectelor este de 51,7 de miliarde de lei, iar valoarea celor contractate (semnate cu beneficiarii) era, în septembrie, 24 de miliarde de lei.
Potrivit sursei citate, cele mai mari procente au fost decontate pentru domeniile drumuri (66%), respectiv apă și canalizare (14%) și cei mai mulți bani i-au decontat primăriile de comune, adică 81% din total, urmate de consiliile județene (7%).
În ceea ce privește deconturile, guvernul a continuat practica criticată anterior de EFOR, de a aloca bani din Fondul de Rezervă pentru finanțarea proiectelor. În 2023, MDLPA primise 100 de milioane pentru programul Anghel Saligny. La începutul lunii octombrie, fuseseră asigurate toate cererile de decont înaintate la 25 august și mai erau înregistrate plăți neonorate de 8-900 milioane lei. Aceste date arată faptul că există o cerere mai mare de deconturi față de sumele existente în buget, ceea ce poate conduce la întârzieri sau chiar blocaje în implementarea proiectelor.
Situația în Timiș
Până în 30 septembrie, din cele 125 de proiecte aprobate pentru județul Timiș pentru a fi finanțate prin programul Anghel Saligny, numai 55 au fost contractate, deci mai puțin de jumătate, arată datele publicate de MDLPA.
Mai mult decât atât, la nivelul județului, la 30 septembrie erau 50 de primării care nu au semnat niciun contract din cele aprobate prin ordin de ministru.
Până la 30 septembrie au fost decontate următoarele sume:
- 6,1 milioane de lei pentru Pasajul Solventul din Timișoara, din valoarea totală aprobată de 43 de milioane de lei
- 470.050 de lei din 11 milioane pentru un proiect de modernizare a drumurilor din Jebel
- 17 milioane de lei – singurul proiect decontat integral – pentru un sistem de epurare la Iecea Mare
- 238.000 de lei din 4 milioane pentru un proiect de modernizare a străzilor din Gottlob
- 126.800 de lei din aproape 6,6 milioane de lei ceruți pentru lucrări la canalizare și stația de epurare la Jena
- 157.320 de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere din Cenad, din 11 milioane de lei
- 470.050 de lei pentru modernizarea străzilor din Ohaba Forgaci și Sinersig, din 11 milioane de lei
- 152.320 de lei pentru lucrări de modernizare a străzilor din Bara, dintr-un total aprobat de 4 milioane de lei
Trimite articolul
XTot e o performanță față de 0 proiecte și 0 Lei DoNimic
-
Fraza asta iti spune ceva: “6,1 milioane de lei pentru Pasajul Solventul din Timișoara, din valoarea totală aprobată de 43 de milioane de lei”?
-
1,2 milioane de euro, sunt sute de IMM-uri și Startup-uri finanțate de ADR Vest cu mai mult de atât.
Tot contraperformanță e.
-
Dar scrie intregul mesaj Paul, sa nu te acuze cineva de subiectivitate:
1) Din 3 proiecte pentru care s-a cerut finantare in Timisoara, doar 1 a primit aprobare “de la centru”.
2) Se deconteaza bani pt cat s-a avansat. Daca lucrarile sunt in intarziere, e normal ca se deconteaza mai putin.
3) Constructorul a fost ales pe vremea fostului Imparat Doctor Inginer.
4) Programul A.S. a fost facut cu dedicatie, altfel nu s-ar explica cum Teleorman a primit mai multi bani decat Timisul.Concluziile le trage fiecare cum vrea, dar macar cu informatia completa, nu cu mesaje de partid pentru “DoNimic”
-
Dar scrie tu tot mesajul, care erau cele trei proiecte, cati bani s-au cerut pentru ele si cati bani (procentual) s-au primit. Ca sa vedem ca toti au primit cam o treime din cat au cerut. Numai ca unii au cerut pentru lucruri serioase, cu sens, altii, mai useristi asa, pentru… tuneluri ale luminii…
-
“Primăria Timişoara a depus trei proiecte pentru a atrage finanţare din Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny. Este vorba despre realizarea a două pasarele pietonale şi a unui pasaj subteran în zona fostei fabrici Solventul. Doar pasajul subteran a fost aprobat pentru a primii banii necesari.” (valoare totala 143 de milioane de lei pentru trei proiecte)
Inteleg ca nu-ti plac pasarelele pietonale peste Bega, ca nu au sens pentru tine, probabil nu iesi din masina decat ca sa intrii in casa si in mall. Aia nu inseamna ca nu avem si pietoni sau biciclisti in oras.
PS: Legat de suma mica a sumei decontate, mai e o bucata interesanta in text de recitit: “Aceste date arată faptul că există o cerere mai mare de deconturi față de sumele existente în buget, ceea ce poate conduce la întârzieri sau chiar blocaje în implementarea proiectelor.”
-
Moise, spune te rog valoarea fiecaruia din cele 3 proiecte. Si asa o sa vada toti ca pasarelele sunt “fix pix”. Nu i-a oprit nimeni sa depuna 10 proiecte serioase sau 100, care sa respecte criterii de eligibilitate.(a nu se confunda cu lgbt). Toti au primit cam o treime din banii ceruti, inclusiv Timisoara. Proiectele din toata tara le gasesti pe internet, si poti sa vezi pentru ce s-au dat bani si pentru ce nu. Pentru chestii “dragute” exista bugete locale. Concentreaza-te pe esentialul din comentarii, nu incerca sa aburesti, si nici sa ignori lucrurile esentiale.(valoarea, tipul de proiect pentru a fi eligibil, natura(intentia) programului Anghel Saligny. Altfel, poate cineva vrea bani pentru o parada…)
-
-
adica absorbtie de 20% intr-un an de la demararea proiectului e contraperformanta? Ai niste criterii ciudate de a judeca.
-
-