Evenimentele au început de partea română cu o paradă de majorete susţinute de o fanfară. Coloana a plecat din localitatea de graniţă Beba Veche şi a parcurs drumul spre Triplex Confinium pe jos. Aici a avut loc deja cunoscutul cros dedicat tinerilor din România, Serbia şi Ungaria. Învingătorii au fost premiaţi cu cupe, iar fiecare participant a primit medalii.
Desigur, nu puteau lipsi discursurile oficialităţilor din Timiş, Voievodina şi Csongrad. Cel mai fericit dintre cei trei reprezentanţi ai autorităţilor a fost Tomislav Stanic, vicepreşedintele Guvernului Provinciei Autonome din Voievodina, el fiind proaspăt numit în conducerea regiunii sârbe, în urma alegerilor din Serbia. Ana Magyar, şefa Consiliului Judeţean Csongrad, i-a dorit colegului său din Timiş, Constantin Ostaficiuc, succes în viitoarele alegeri locale, desigur pentru a putea continua proiectele de colaborare euroregionale. Trebuie spus că în rândul oamenilor veniţi să fie trup şi suflet alături de sărbătoarea DKMT s-a strecurat şi un grup compact de fani ai unui partid politic, îmbrăcaţi corespunzător în culorile formaţiunii favorite…
„Serbia a dobândit posibilitatea de a candida la Uniunea Europeană şi astfel e sigur că vom merge pe drumul Europei. În această calitate avem şanse mai mari de a ne concentra pe absorbţia de fonduri europene cu ajutorul dumneavoastră. Ne bazăm pe ajutorul vecinilor noştri. Noi avem în derulare câteva proiecte importante, mai ales cu partea maghiară. În acest moment realizăm un important proiect feroviar şi unul în domeniul protecţiei animalelor” a declarat Tomislav Stanic, vicepreşedintele Guvernului Provinciei Autonome din Voievodina.
„În anii pe care-i trăim acum au loc schimbări, cum au fost în Csongrad, unde aria judeţului a suferit schimbări. Aceste modificări se transpun în posibilitatea de a ne concentra asupra dezvoltării judeţului şi a liniilor de dezvoltare care se transferă si asupra judeţelor din jur. Ceea ce nu s-a modificat este dorinţa de cooperare cu Timiş şi Voievodina. Este o perioadă critică până în 2014, când vom putea accesa alte finanţări europene”, a declarat Magyar Ana, preşedintele Consiliului Judeţean Csongrad.
„În 1997 a avut loc la Triplex Confinium prima noastră întâlnire. au trecut ceva ani, dar a rămas constantă dorinţa de colaborare de o parte şi de alta a frontierei. Acum, când şi Serbia a intrat pe porţile Europei, se poate dezvolta la nişte parametri la care nici nu ne-am fi gândit în 1997. Sunt convins că o colaborare ca a noastră poate fi nucleul pentru întreaga Europă. Este un motiv în plus să întărim această colaborare, să trecem la accesarea fondurilor europene şi relaţia noastră să fie mai bine consolidată. Cred că numai împreună vom găsi soluţii pentru comunităţile aflate de o parte şi de alta a frontierei”, a declarat, la rândul său Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Predarea preşedinţiei, fără celebrul cub
Ceremoniile de la Triplex Confinium au fost urmate de două şedinţe desfăşurate în localitatea sârbă Novi Knezevac. Partea sârbă a deţinut în ultimul an preşedinţia Euroregiunii DKMT, sâmbătă aceasta fiind predată părţii române, care va ocupa această funcţie în următorul an. Ceremonia, plină de fast la ediţiile precedente, a fost una extrem de comună de această dată! În primul rând, predarea conducerii DKMT a fost făcută de către Tomislav Stanic către consilierul judeţean timişean Marius Cârceie. El i-a ţinut locul şefului Constantin Ostaficiuc, plecat mai devreme cu treburi. Când toată lumea se aştepta ca Cârceie să preia cubul din sticlă, care reprezintă simbolul Euroregiunii. Se pare că acesta a fost lăsat din greşeală la Novi Sad, dar partea sârbă a promis că îl va ceda timişenilor cu ocazia primei întâlniri ce va mai fi organizată. Sperăm că cei din Voievodina nu s-au îndrăgostit prea mult de cubul respectiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!