Evenimentul se desfăşoară sub egida Fundaţiei Academice Culturale Timişoara şi a Asociaţiei Pro Philarmonia, cu sprijinul cabinetului Fast Therapy.
„Harmoniis este un ansamblu timişorean dedicat studiului aprofundat al muzicii secolelor XVII- XVIII, care se înscrie în tradiţia interpretărilor bazate pe informarea istorică. Muzicienii acestui ansamblu utilizează replici ale instrumentelor de epocă, având o concepţie interpretativă care se raportează direct la sursele istorice. În fascinantul domeniu al muzicii vechi o mare parte din munca muzicienilor specializaţi se bazează pe consultarea tratatelor referitoare la practica muzicală, pe studiul manuscriselor, al textelor originale din acele timpuri şi pe cunoasterea lucrărilor teoretice mult timp necunoscute sau negljate, evitând editările “moderne”, derutante şi incorecte de cele mai multe ori ale acestei muzici. Interesul comun pentru muzica veche şi dorinţa de a recrea sonorităţile bogate, subtile şi delicate ale barocului reprezintă idealul şi ţelul ansamblului de muzică barocă Harmoniis. Chiar dacă ansamblul este la început de drum, experienţa muzicală a membrilor săi, dobândită alături de muzicieni de prestigiu din acest domeniu, este garantul calităţii de grup profesionist”, explică flautistul Vlad Colar. Programul va cuprinde „Harmonia Caelestis” de Pal Esterhazy şi muzică instrumentală de J. J. Fux, concertul fiind dedicat Sărbătorii Crăciunului. Interpretează Judit Andrejszki – voce (soprano), orgă positif, Diana Pap – voce (soprano), Vlad Colar – flaut traversier, Dorel Iuga – flaut traversier, Caius Hera – teorba, Istvan Csata – viola da gamba, Valentina Peetz – clavecin.
„Muzica cuprinsă în Harmonia Caelestis este compusă într-un stil foarte armonios şi în acelaşi timp complex, fiind foarte reprezentativ pentru muzica cvasi-polifonică a acestei perioade a istoriei muzicii. După sursele din epocă se pare că Pál Esterházy a moştenit averea familiei sale în 1652 iar un an mai târziu, el va începe să angajeze muzicieni pentru muzică militară. Cu timpul angajează un cimpoier, un lăutist şi un ţambalist şi chiar câţiva violonişti ca mai apoi să se orienteze spre cultivarea muzicii religioase. În anul 1711, Pál Esterházy publică o culegere de muzică religioasă în care sunt incluse 55 de piese vocal instrumentale cu texte liturgice folositoare în diferite slujbe religioase. Stilul acestor piese este foarte ancorat în epoca în care culegerea a fost compilată. Pentru a înţelege mai bine dorinţa lui Pál Esterházy de a avea muzicieni profesionişti la curtea sa, este important de ştiut că personal l-a contactat pe celebrul profesor şi compozitor J.J. Fux căruia i-a încredinţat unii cântăreţi pentru a fi instruiţi”, subliniază artiştii.
Accesul publicului la concert este liber.
S.P.D
Citiți principiile noastre de moderare aici!