Cu o vechime de aproape jumătate de secol, acest festival se organizează în fiecare an, în mijlocul verii, în regiunea Beskidy din sudul Poloniei, şi găzduieşte aproape o sută de formaţii folclorice, dintre care 18 sunt străine. În cadrul acestui festival, ansamblurile poloneze concurează pentru a primi numele de cel mai bun ansamlu polonez, iar formaţiile străine concurează pentru Marele Premiu al Festivalului, acordat de către un juriu internaţional format din şapte specialişti în folclor.
În acest an la festivalul concurs internaţional au participat 18 ansambluri folclorice din 16 ţări, de pe patru continente: Bulgaria, Cehia, Cipru, Coreea de Sud, Costa Rica, Franţa, Israel, Italia, Kenya, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Turcia şi Ungaria.
„Ansamblul nostru a prezentat un spectacol ce a cuprins momente ceremoniale din viaţa satului bănăţean, mai exact o nuntă tradiţională din Banat: împodobitul steagului, plecarea miresei de la casa părintească, jocul miresei, leuca, strigatul cinstei, joc şi multă veselie. Regia şi coregrafia spectacolului au fost realizate de maestrul coregraf Marius Ursu, iar conducerea muzicală de către Nenad Luchin.În urma evoluţiei remarcabile a studenţilor timişoreni, anul acesta, după o perioadă de 13 ani, Marele Premiu al Festivalului a fost câştigat de către Ansamblul folcloric Doina Timişului”, spune Anca Corescu, director coordonator al Casei Studenţilor din Timişoara.
De asemenea, „Doina Timişului” a participat în ultimii 10 ani la peste 30 de festivaluri internaţionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!