Ovidiu Şandor a avut curaj şi a pariat pe un domeniu aflat la acea vreme în plină dezvoltare. A ridicat ansamblul de clădiri office City Business Center, în Piaţa 700 din Timişoara, iar acum este (aproape) de a finaliza unul dintre cele mai importante proiecte derulate cu fonduri europene. Cu o valoare totală de peste 16 milioane de euro, investiţia pentru cea de a patra clădire a complexului a fost realizată cu jumătate din bani provenind din fonduri europene.
Clădirea a fost ridicată ca un sprijin pentru companiile inovative din regiunea de Vest, mai ales microîntreprinderi şi întreprinderi mici. Acestea beneficiază pentru o bună perioadă de condiţii speciale de găzduire în clădirea ridicată cu bani europeni. „O bună parte dintre spaţii au fost deja închiriate”, a declarat, luni, Şandor.
Totuşi, întrebat dacă ar mai fi dispus să se înhame încă o dată la un asemenea proiect, antreprenorul timişorean a stat puţin pe gânduri, pentru ca ulterior, diplomat, să spună că ar accepta din nou o asemenea provocare: „Toată lumea spune că sunt bani gratis. Nu este deloc aşa, un asemenea proiect necesită îndeplinirea unei serii de criterii destul de grele. Când demarezi o asemenea investiţie trebuie să te gândeşti la un plan pe opt ani. Cine poate în economia actuală să se gândească pe opt ani la cum se va dezvolta piaţa? Ai etapa scrierii proiectului, urmează depunerea dosarului, obţinerea finanţării, ridicarea construcţiei, plus etapa finală în care condiţiile asumate trebuie respectate. E foarte greu să estimezi care va fi piaţa peste şapte – opt ani. Pentru proiectele de mici dimensiuni, de câteva zeci de mii de euro nu cred că scrierea unui proiect european este o oportunitate. Este o grămadă de birocraţie, sunt mii de condiţii de îndeplinit, totul este rigid şi respectat cu stricteţe. E dificil… Totuşi, pentru un proiect de asemenea dimensiuni, cu investiţie de milioane de euro, merită! O asemenea companie are mijloacele necesare de a scrie proiectul, de a organiza licitaţiile necesare, de a-l pune în aplicare. Dacă m-aş înhăma încă o dată la un asemenea proiect… cred că da. Atunci când vrei să te extinzi trebuie să ai în vedere sursa de finanţare a extinderii. Şi aici ai cinci – şase surse, printre care şi fondurile europene. Atunci când am scris acest proiect el a venit ca o mănuşă pentru clădirea a patra a complexului. Primele trei au fost ridicate atunci când creditele erau mai uşor de accesat, nu se cereau atâtea condiţii de îndeplinit. Ulterior, o asemenea finanţare era extrem de dificil de obţinut”, a declarat Ovidiu Şandor.
Deţinătorul clădirii (aceasta a rămas în proprietatea exclusivă a Modatim, societatea care a ridicat complexul, şi după achiziţionarea complexului de către un fond de investiţii) se confruntă acum cu o altă problemă. Pentru a putea justifica finanţarea europeană clădirea trebuie să găzduiască în cea mai mare parte întreprinderile mici şi microîntreprinderile aflate la început de drum. Problema este că… s-ar putea ca deţinătorul să nu aibă clienţii necesari pentru închiriere, chiar la preţuri mici.
„Nu ştiu dacă vom avea clienţi. Este greu să semnezi un contract pe termen mai lung cu o asemenea firmă. De fiecare dată când ne întâlnim ni se spune: domnule Şandor, eu nu ştiu ce activitate voi avea peste şase luni, dar mai peste doi ani. Aceste întreprinderi au acum clienţi, dar peste un an se poate să nu mai meargă afacerea. Nu ştii ce le rezervă viitorul. Se ştie că în domeniul start-up-urilor rata de închidere a întreprinderilor este de peste jumătate în primul an”, a mai declarat Şandor.
Riscul mare este ca dacă criteriile asumate prin proiect nu sunt respectate, valoarea totală a finanţării, jumătate din valoarea proiectului, să trebuiască să fie returnate organismelor europene. Aşadar, deocamdată „lupta” cu fondurile europene a fost câştigată, dar, în continuare, riscurile sunt enorme.
Cea mai mare tranzactie imobiliara de pe piata timisoreana a fost finalizata
Investitorii trebuie sa recapete increderea in mediul bancar
Citiți principiile noastre de moderare aici!