„Azi (n.r. – vineri) va avea loc predarea obiectivului de pe Calea Torontalului către Direcţia de Sănătate Publică Timiş. O comisie se ocupă de acest lucru. Trebuie spus că predarea are două puncte: unul se referă la clădirea în sine, şi se va preda azi, iar al doilea punct se referă la restul detaliilor, punct care se va rezolva într-o fază ulterioară. Azi se predă numai clădirea neterminată”, a declarat viceprimarul Adrian Orza. La începutul acestui an, prof.dr. Horia Vermeşan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, a anunţat că a fost stabilită destinaţia clădirii de pe Calea Torontalului şi că ea va deveni, cu siguranţă, Institut Oncologic pentru Timişoara.
La scurt timp de la această declaraţie, în Timişoara venea Cseke Attila, fostul ministru al Sănătăţii, care promitea un milion de euro pentru amenajarea clădirii în condițiile în care aceasta ar trece de la Primăria Timişoara la DSP Timiș în acest an. Milionul de euro a fost promis după rezolvarea actelor. Or, actele nu s-au rezolvat până acum deoarece în inventarul clădirii de pe Torontalului figurau geamuri termopan de sute de mii de euro, care, în fapt, nu existau. Motiv (întemeiat, de altfel) pentru care DSP nu dorea să semneze actele şi să se încarce cu ceva nu exista.
„DSP urmează să preia clădirea, dar acest lucru se va întâmpla abia după ce Primăria Timişoara, Spitalul Municipal şi firma care a ridicat-o îşi vor fi rezolvat toate problemele legate de inventariere şi de ceea ce înseamnă patrimoniul construcţiei”, declara prof. dr. Horia Vermeşan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, în primăvara acestui an.
După semnarea actelor, conform DSP, specialiştii vor revedea circuitele din clădirea de pe Calea Torontalului.
„Ţinând cont de faptul că oncologia reprezintă morbiditatea şi mortalitatea numărul doi în România şi că Bucureştiul, Clujul şi acum Iaşiul au deja o astfel de instituţie, în mod obligatoriu acest spital trebuie finalizat şi la Timişoara. Concret, anul acesta se face studiul de fezabilitate şi specialiştii vor vedea cum pot adapta pentru oncologie circuitele din clădirea de pe Calea Torontalului, care a fost gândită iniţial pentru alt spital. Acolo vor fi centralizate toate secţiile oncologice din oraş – chimioterapia de pe Mihai Viteazu, radioterapia din centru – astfel încât bolnavii cu această afecţiune să nu mai fie puşi pe drumuri. Scopul nostru este să-l facem cât mai repede”, mai spunea prof. dr. Horia Vermeşan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, la începutul acestui an.
Lucrările la clădirea de pe Calea Torontalului au început în anul 1994, iniţial destinația acesteia fiind de Spital Clinic Municipal, dar au fost sistate în 1998.
Timisoara va avea un Institut de Oncologie pe Calea Torontalului
Citiți principiile noastre de moderare aici!