Cei din echipa PLAI Festival au anunţat, luni, odată cu încheierea celei de-a zecea ediții, retragerea cofondatorilor și voluntarilor Andreea Iager Tako și Norbert Tako.
„Mulțumim foarte mult pentru cea mai frumoasă ediție de PLAI! În toți acești ani am învățat și crescut cu voi și suntem extrem de recunoscători pentru toate experiențele, provocările, lacrimile și zâmbetele, tot ce înseamnă să oferi necondiționat și să ai atâția oameni diferiți în jurul tău care simt la fel. Am primit și cel mai frumos cadou de la public: prezența! A fost PLAIul pe care l-am visat. Nu ne puteam imagina o retragere mai frumoasă de la coordonarea festivalului PLAI. Au fost 10 ediții pe care nu le vom uita niciodată!”, au anunţat Ţuca şi Tako, cum sunt cunoscuţi cei care au pus practic bazele Festivalului PLAI la Timișoara.
Nu se ştie încă dacă festivalul va mai continua sau nu după retragerea celor doi.
„În 2006, când am creat festivalul, nu am avut niciun obiectiv privind longevitatea. Am dorit doar să creăm un eveniment relevant pentru Timișoara. Sperăm că am atins acest obiectiv și mulțumim tuturor celor care au crezut și au sprijinit visul nostru! Vom rămâne în continuare voluntari activi în cadrul PLAI și vom oferi orice sprijin necesar cerut de echipa frumoasa PLAI, dacă vor decide continuarea acestui proiect sau dezvoltarea altora”, mai spun Țuca și Tako.
Pe scena celei de-a zecea ediţii a PLAI au urcat: Amadou&Mariam, Bratsch, Koop Oscar Orchestra, Mayra Andrade, Everlast şi Argatu.
Organizatorii au contabilizat că cele trei zile de festival au adunat aproximativ 11.500 de oameni la Muzeul Satului Bănăţean.
PLAI Timişoara înseamnă, pe scurt, cel mai mare festival de world music din Europa organizat de către voluntari, primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards, un festival care a câștigat Premiul Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect multicultural din Romania; premiu înmânat de către Hans-Gert Pottering și Angela Merkel) şi premiul 1 al Galei Societății Civile 2009, Secțiunea Artă și Cultură, mai amintesc organizatorii.
UPDATE. Oficialii Primăriei Timişoara speră ca Festivalul PLAI să continue şi în aceste condiţii.
„Țuca şi Tako au construit un model în peisajul cultural timişorean, bazat pe seriozitate, implicare şi mult profesionalism, fie că vorbim de PLAI, de Ambasada sau de JazzTM. Sunt convins că acest model va fi în continuare unul de referinţă pentru spaţiul timişorean şi, de asemenea, cred cu tărie că amândoi vor avea un cuvânt de spus, în viitor, în tot ceea ce înseamnă peisajul cultural. Sper, de asemenea, ca echipa de voluntari a PLAI să găsească resurse pentru a continua această experienţă minunată”, a declarat, pentru tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
UPDATE 2. Plai va continua! Voluntarii își vor alege noii ”lideri” în urma unei ședințe
Ca în fiecare an, după finalizarea celor trei zile de festival, voluntarii PLAI se vor întâlni pentru o ședință de feedback. În cadrul acestei întâlniri, la care vor participa și Tako și Țuca, ar urma să se discute și despre cine ar putea duce mai departe festivalul. De asemenea, în aceeași ședință vor începe și discuțiile despre viitoarea ediție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!