„Asociația Bio-Team vrea să aducă la cunoștință faptul că toate speciile de șerpi, indiferent că sunt veninoși sau nu, nu trebuie tratate cu cruzime. Fiecare specie are rolul ei în natură și dacă se continuă în acest mod, promovând afirmații nefondate sau relatări exagerate, riscăm să se încetățenească ideea că șerpii sunt animale ”rele” și trebuie omorâți. Astfel, din frică și din neștire vor avea de suferit atât omul cât și alte animale”, transmit cei de la asociaţie.
Spre exemplu năpârca este unul dintre animalele care are des de suferit din cauza fricii create. Ea este de fapt o șopârlă apodă (fără picioare) asemănătoare cu un șarpe. Deși inofensivă, aceasta este de cele mai multe ori omorâtă din simplul fapt că are aspect de șarpe. Aceeași soartă o are dese ori și șarpele-de-casă, un șarpe blând, neveninos și inofensiv ce se hrănește predominant cu broaște, iar exemplele pot continua.
În momentul de față Asociația BioO-Team derulează un proiect de educație ecologică prin care își propune, printre altele, să informeze tineri din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți cu privire la aceste aspecte. Proiectul se intitulează ”Lanțul cunoașterii în Parcul Natural Porțile de Fier” și este o inițiativă dezvoltată alături alți 6 parteneri (Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, Şcoala Gimnazială Sviniţa, Primăria Comunei Svinița, O.S.U.T, Societatea Română de Herpetologie și Asociaţia Ecochoice).
Proiectul se derulează în perioada 1 mai-30 septembrie. Acesta vizează în principal studenții Universității de Vest din Timișoara și elevii din 5 școli din proximitatea Parcului Natural Porțile de Fier, cu obiectivul de a promova valorile naturale ale Parcului. Conceptul proiectului se bazează pe un model solid și de reușită: un lanț al cunoașterii, realizat din rândul elevilor și studenților selectați să participe la o tabără de tip Ranger Junior, în perioada 18-25 august, împreună cu 6 specialiști din țară pe domeniile: floră, hidrobiologie, nevertebrate, herpetofaună, păsări și mamifere.
“Lanțul cunoașterii” este realizat după modelul: maestru → discipol → învățăcel și garantează transmiterea cunoștințelor într-o manieră specifică fiecărei categorii de vârstă, asigurând o însușire optimă a informațiilor. În cadrul taberei se vor organiza activități de teren, cu obiectivul de a educa elevii și prin intermediul acestora, comunitatea locală în privința atitudinii corecte în ariile protejate și a importanței menținerii unei biodiversități ridicate (mai multe detalii pe: www.bio-team.ro).
„Asociația Bio-Team consideră vitală educarea publicului larg cu privire la natura și viețuitoarele de lângă noi. Acest lucru este foarte important atât pentru conservarea biodiversității cât și pentru evitarea sau minimizarea unor accidente precum ingestia de plante otrăvitoare, mușcături de insecte/păianjeni sau șerpi”, transmit cei din asociaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!