La finele săptămânii trecute, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă începeau o operaţiune de transport a apei potabile către cei 70 de locuitori ai satului Pordeanu, care aparţine de comuna Beba Veche, după ce primarul acestei localităţi i-a prezentat prefectului Mircea Băcală un flacon cu apă contaminată cu reziduuri petroliere.
Operaţiunea continuă şi în prezent, deşi comisarii Gărzii de Mediu au tras concluzia, în urma analizelor de laborator făcute de Administraţia Bazinală a Apelor Banat, că apa nu este poluată.
„Nu sunt probleme de poluare cu reziduuri petroliere. Acest foraj a fost prea mult exploatat şi nu a fost lăsat să se refacă. Ca atare au apărut acele probleme. Proba arătată de domnul primar (al comunei Beba Veche – n.r.) nu ştim dacă a fost luată de la foraj sau de la reţea”, a afirmat şeful Gărzii de Mediu Timiş, Marian Eperieş. El a precizat totuși că reprezentanții Gărzii de Mediu au solicitat companiei OMV Petrom să verifice sondele petroliere pe care le deține în zona Beba Veche pentru a se asigura ca acestea nu prezintă scurgeri.
Totuşi, comisarii Gărzii de Mediu susţin că apa poate fi folosită doar în scopuri menajere, deoarece mai mulţi parametri nu se situează în valori normale, însă exclud poluarea cu reziduuri petroliere.
Concluzia trasă de Comisarii Gărzii de Mediu vine ca o surpriză şi pentru prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, care a văzut proba prezentată de primarul comunei Beba Veche.
„Eu nu ştiu ce să mai cred. Dacă o apa care are culoare albastră, are miros şi gust ciudat nu este poluată… Noi asigurăm locuitorilor din satul respectiv apa potabilă şi pentru animale până când ne vor veni câteva filtre speciale, urmând ca primăria să se ocupe de soluţionarea problemei. Forajul folosit acum pentru alimentarea cu apă a satului este unul vechi, din 1980. Probabil că va trebui făcut un foraj nou”, a precizat Băcală.
Un sat din Timis a ramas fara apa dupa ce panza freatica a fost contaminata
Citiți principiile noastre de moderare aici!