Aparatele folosesc la înregistrarea bătăilor inimii fătului și a intensități contracţiilor uterine, fiind foarte utile în depistarea suferinței fetale.
„Este proiectul spitalului legat de crearea unui centru de cercetare-dezvoltare la spitalul municipal. Aceste cardiotocografe performante sunt absolut necesare pentru monitorizarea fetală în timpul sarcinii. În cadrul proiectului vor fi achiziţionate şi alte aparate, inclusiv RMN şi mamograf digital. Vor mai fi şi oftalmoscoape, mobilier de tip medical. Gravidele au un motiv suplimentar de siguranţă la noi în spital, e o aparatură performantă, absolut necesară”, spune Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal Timişoara.
Gravidele, după 26-28 de săptămâni de sarcină, pot veni şi pot apela la aceste aparate cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Investigaţia este gratuită. Peste 4.000 de euro a costat fiecare aparat.
„Sunt primele echipamente achiziţionate în cadrul proiectului, aparatele sunt foarte importante pentru monitorizarea sarcinii şi sunt imperios necesare pentru urmărirea evoluţiei intrauterine a fătului. Prin înregistrarea cardiotocografică se poate depista din timp o suferinţă fetală, ceea ce permite intervenţia precoce pentru salvarea vieţii fătului. Sunt femei care au boli asociate sarcinii, hipertensiunea maternă sau diverse boli, unde este foarte important să se monitorizeze starea sarcinii. În Ungaria toate gravidele sunt obligate să se adreseze spitalului după o anumită vârstă a sarcinii şi să efectueze această investigaţie. Ar trebui şi la noi introdusă această prevedere”, spune doctorul Olimpia Oprea, responsabil de proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!