Maternitatea Odobescu din Timișoara și-a extins numărul de echipamente medicale performante, prin intermediul unei donații făcute de către Cluburile Lions Timişoara şi Iris Timişoara. Aparatul de administrare a oxidului nitric, în valoare de 30.000 de euro, este vital pentru supraviețuirea copiilor cu probleme respiratorii severe sau malformații congenitale, spun medicii.
“Este un aparat de o performanță extraordinară, sunt doar trei în țară. E un aparat de ventilație care eliberează un gaz care se amestecă cu oxigenul și intră în plămânul copilului și în cazuri grave, cum sunt malformațiile congenitale severe, este salvator de viață. Există terapii ventilatorii, un copil când se naște se poate să nu i se elimine lichidul din plămâni, poate avea hipertensiune la nivelul vaselor pulmonare. Se încearcă cu terapie medicamentoasă și ventilatorie. Noi avem două tipuri de ventilatoare cu frecvență înaltă. În situații extreme, când nici această terapie nu funcționează, există posibilitatea intervenirii cu oxid litic. Acesta e un aparat cu butelii care se conectează la un ventilator. Acum este ventilatorul complet. Ne dorim să îl folosim cât mai puțin, dar suntem singuri că cu acest aparat vom ajuta mulți copii. Aparatele sunt la sterilizat și urmează să fie folosite”, a declarat Gabriela Olaru, șefa Secției de Neonatologie de la Maternitatea Odobescu.
Pe lângă aparatul de administrare a oxidului nitric, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu” din Timişoara a mai fost dotat cu un EKG pentru nou născuţi şi două monitoare pentru funcţii vitale în valoare de 12.000 euro.
Clinica însă mai are nevoie de aparatură, spun medicii, asta în condițiile în care ultimele incubatoare au fost achiziționate în anul 2007, prin intermediul unui program al Băncii Mondiale.
“E nevoie de incubatoare. În 2007 am beneficiat de un program al Băncii Mondiale. Viața lor este limitată, iar acum suntem în 2013. O dată la 10-15 ani aceste programe trebuie înnoite, dacă nu, sistemul cade. Se pot repara, dar la un moment datr nu poți să faci nimic. Am avut 500 de prematuri care au nevoie de căldură. Avem acum toate incubatoarele funcționale și ne ajută, dar în ritmul în care primim cazurile speciale, asta va foi o temă de viitor, un program al Băncii Mondiale, pentru cazuri severe”, a mai spus șeful Secției de Neonatologie din cadrul Maternității Odobescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!