Preţ, calitatea lucrărilor, nou sau vechi, poate chiar ziduri din cărămidă sau din plăci de gips-carton cu izolaţie, zona unde este situat. Toate aceste criterii pot influenţa decizia unui client atunci când decide să aleagă într-un apartament nou sau unul construit de mai mulţi ani. Cert este că preţurile diferă, iar cele noi sunt de la lună la lună tot mai scumpe în comparaţie cu cele vechi.
O analiză realizată de unul dintre cele mai importante portaluri imobiliare arată evoluția diferenței dintre prețul mediu cerut pentru un apartament nou-construit și unul vechi, raportat la primele nouă luni ale anului. Cu excepția Bucureștiului, unitățile locative din ansamblurile rezidențiale s-au scumpit mai mult decât cele din blocurile ridicate înainte de Revoluție. Aceasta a dus, în majoritatea cazurilor, la o accentuare a ecartului dintre cele două categorii de locuințe.
Conform datelor culese din piaţă, în Timişoara, diferența de preț dintre un apartament nou și unul vechi era, la începutul lunii octombrie, de 73 de euro pe metru pătrat, aproximativ 9%, în creștere față de 46 de euro pe metru pătrat la finele lui 2013. În decurs de nouă luni, locuințele noi s-au apreciat cu 7,9%, de la 832 la 898 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce prețul cerut pentru apartamentele vechi a crescut cu aproape 5%, de la 786 la 825 de euro pe metru pătrat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!