În anul 2017 au fost autorizați aproximativ 60.000 de metri pătrați în Timișoara în complexe rezidențiale noi, în creștere cu 10% față de anul 2016. La aceștia se adaugă aproximativ 40.000 de metri pătrați autorizați în comunele limitrofe orașului, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
„În anul 2018 sunt așteptate să fie livrate aproximativ 1.800 de unități locative noi în Timișoara și zonele periurbane. Având în vedere faptul că anul precedent cererea a fost mult mai mare decât oferta și că stocul apartamentelor noi așteptate să fie livrate în piață nu este substanțial mai mare decât în anul 2017, așteptările sunt să nu fie pe deplin acoperită cererea”, declară Eugen Encutescu, manager al companiei de consultantă imobiliară Eugene Estate.
Din perspectiva dezvoltării de locuințe noi, anul 2017 a fost unul destul de bun. Cu toate acestea, deși s-au conturat zone de locuințe noi, cu precădere în zonele periurbane și comunele învecinate (Dumbrăvița, Braytim, Giroc, Moșnița), un dezavantaj mare a fost acela că s-a construit destul de puțin raportat la cererea pentru locuințe noi, tendință ce va continua și în 2018.
Principalii factori care pot influența, în acest an, creșterea și scăderea prețurilor apartamentelor noi sunt stocul de unități noi locative livrate în piață precum și nivelul cererii care poate fi influențat de accesibilitatea produselor bancare.
„În acest an credem că va exista o creștere dar nu la fel de semnificativă că cea din anii precedenți estimând o marjă de creștere de 6-8%”, spune Eugen Encutescu, manager al companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Anul trecut, prețurile pe segmentul locuințelor noi din Timișoara au crescut cu 10%.
Eugen Encutescu spune că, începând cu acest an, se așteaptă că programul guvernamental Prima Casă să aibă o influență din ce în ce mai scăzută în piață, culminând cu nișarea sau chiar cu dispariția acestuia în câțiva ani.
„Direcția în care avansează programul Prima Casă este către o adresabilitate asupra unui segment de populație cu venituri scăzute, tinzând să se transforme cu adevărat într-un program social. Băncile vin în întâmpinarea consumatorilor cu noi produse bancare foarte competitive, similare programului guvernamental și cu o adresabilitate foarte largă”, explică Eugen Encutescu.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!