Tendința de creștere a prețurilor pe segmentul de apartamente vechi din Timișoara continuă și la începutul acestui an, chiar dacă ritmul este mai scăzut decât în anii trecuți. Cererea ridicată și începerea preluării dosarelor pentru Prima Casă se număra printre motivele pentru care prețurile au înregistrat, în luna februarie, o creștere de 0,7% față de luna ianuarie 2018, după ce, în ianuarie față de decembrie, aprecierea a fost de 0,4%, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanță imobiliar Eugene Estate. Programul guvernamental nu mai are însă același impact asupra pieței rezidențiale timișorene ca în trecut.
„Dintr-o perspectivă socială, programul Prima Casă este unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale. În prezent, este important,dar nu relevant. S-ar putea spune că programul Prima Casă a extins accesul la creditul ipotecar. Pentru apartamentele vechi, suma maximă este de 57.000 de euro, iar în Timișoara și împrejurimi, apartamentele cu trei camere, de exemplu, depășesc de cele mai multe ori această sumă, deci clientul ar avea nevoie de un avans mai mare, nu doar 5%. Băncile s-au adaptat rapid și oferă credite cu dobândă rezonabilă,începând cu un avans de 15% din suma evaluată”, explică Valentina Florescu, broker imobiliar în cadrul Eugene Estate.
În Timișoara, există cerere pe toate segmentele, atât pentru locuințele în blocuri vechi, cât și în apartamentele situate în clădiri rezidențiale noi. Pe segmentul vechi, cererea este ridicată pentru apartamentele în blocurile care sunt renovate, în stare bună, iar prețul lor este corect raportat la valoarea medie de piață, dar mai ales la evaluările băncilor, potrivit Valentinei Florescu, broker imobiliar în cadrul Eugene Estate. Un alt motiv pentru care cumpărătorii aleg apartamentele vechi este pentru că se pot muta imediat, chiar dacă locuința are nevoie de renovare.
„Toate tipurile de apartamente sunt cerute, dar cele mai multe persoane aflate în căutarea unei locuințe se îndreaptă spre apartamentele de două camere. În clasament, la distanță însă, urmează garsonierele și apartamentele cu o cameră, achiziționate în general pentru investiție, și apartamentele de trei camere pentru familii. Fiind și cel mai scump tip de apartament, aria căutărilor pentru apartamentele de patru camere este restrânsă”, spune Valentina Florescu, broker imobiliar în cadrul Eugene Estate.
Din perspectiva cumpărătorilor, există două categorii de clienți, situate la extreme. Astfel, există clienți care își doresc apartamente nerenovate de foarte mult timp, la un preț foarte bun, urmărind de obicei un amplasament bun în oraș. După achiziție, acești clienți își modernizează locuința la standardele dorite de ei. La extrema cealaltă se află clienții care nu au timp și bani să renoveze, persoane comode care își doresc un apartament renovat de vechiul proprietar, chiar dacă lucrările au fost făcute cu câțiva ani în urmă.
„În general, vânzătorul este cel care decide timpul de vânzare, în funcție de necesitatea de a vinde sau nu. Cei care sunt chiar interesați să vândă într-un termen scurt se informează cu privire la ofertele concurente în piață și aleg, de cele mai multe ori, să colaboreze cu o agenție imobiliară. Însă în condițiile în care urmăresc strict satisfacerea unui interes material, există și vânzători care nu sunt dispuși să renunțe la prețul fixat de ei înșiși, însă de obicei nu pentru o perioadă lungă de timp. Este o anumită perioadă de testare, în care nu se întâmplă nimic, oferta nu atrage potențiali cumpărători, iar vânzătorul realizează ca nu are de ales și se întoarce la prețul pieței”, precizează Valentina Florescu, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!