Pe piața rezidențială timișoreană, oferta de apartamente noi influențează în mod direct prețul apartamentelor vechi. Dezvoltatorii vor aduce în acest an 47 de noi ansambluri rezidențiale în orașul de pe Bega, ceea ce va ridica totalul proiectelor aflate in lucru la aproximativ 200, potrivit datelor oficiale luate în calcul de către compania de consultanță imobiliară Eugene Estate. Acest număr de dezvoltări rezidențiale este însă insuficient pentru satisfacerea cererii de locuințe noi, iar cumpărătorii se vor orienta și în 2018 spre achiziția de apartamente vechi.
De aceea, chiar dacă prețul mediu pe metru pătrat de apartament vechi a scăzut în primul trimestru din acest an cu 0,35%, de la 1.156 de euro la 1.152 de euro, perspectivele pentru restul anului sunt de creștere moderată.
„Vom asista la o creștere moderată a prețurilor locuințelor vechi, acest segment fiind bine poziționat și susținut de cererea crescândă. Anul viitor prețurile vor stagna și abia în intervalul 2019-2020 vom asista la o scădere pe piață imobiliară. Avantajați vor fi vânzătorii proprietăților ce au fost renovate și amenajate modern, acestea având posibilitatea de a se ridica la standardele celor care doresc o locuință la cheie, amenajată conform ultimelor tendințe”, spune Daniela Huma, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Astfel, unitățile locative din blocurile ridicate înainte de Revoluție vor fi căutate în continuare – mai ales ce s-a construit după anul 1980. Pe termen lung, cumpărătorii se vor orienta însă tot mai mult spre locuințele noi, ceea ce va duce la scăderea prețurilor pe segmentul vechi, potrivit analizei realizate de către compania de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Evoluția ROBOR duce la creșterea interesului pentru Prima Casă
Programul „Prima Casă” a demarat pe 15 februarie și până la această dată s-a epuizat deja 5% din plafonul pe 2018, potrivit Danielei Huma, care precizează că există o strategie ca, până în 2021, alocările pentru program să fie de câte două miliarde de lei în 2018, 2019 și 2020 și de 1,5 miliarde de lei în 2021
„Anul acesta s-au procesat aproximativ 800 de dosare. În perioada următoare ne așteptăm să crească numărul de dosare primite pe acest program in defavoarea creditelor ipotecare deoarece încep să se vadă efectele creșterii indicelui ROBOR î n ratele cumpărătorilor. Brokerii de credite spun că a scăzut la jumătate interesul românilor pentru credite ipotecare în lei”, detaliază Daniela Huma, broker imobiliar în cadrul Eugene Estate.
Avantajele locuințelor vechi în ochii cumpărătorilor
O parte din cerere pentru apartamentele vechi vine de la investitori care doresc să achiziționeze locuințe pentru a le închiria ulterior, iar poziționarea centrală a imobilelor vechi va continua să fie criteriul decisiv în decizia de achiziție pentru această categorie de cumpărători.
„Locuințele vechi întrunesc anumite criterii ce cântăresc greu în ochii clienților: localizarea favorabilă, inclusiv în centrul orașului și prețul bun comparativ cu ofertele de locuințe noi din aceeași zonă, apoi suprafețele și compartimentarea eficientă, precum și varietatea ofertei”, explică Daniela Huma, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Proprietarii apartamentelor construite înainte de cutremurul din 1977 vor fi nevoiți să lase însă în continuare din preț pentru a le putea vinde. Această tendință deja vizibilă pe piață: asemenea locuințe sunt disponibile spre vânzare la prețuri vizibil mai scăzute comparativ cu cele practicate pentru apartamentele din blocurile edificate după cutremurul de acum 41 de ani.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!