Deşi pe parcursul anului 2012, apartamentele vechi din Timişoara au înregistrat şi slabe creşteri ale preţurilor, trendul general la nivelul semestrului întâi al anului 2013 a fost de scădere cu aproximativ 0,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, preţul ajungând astfel la o medie de circa 865 de euro pe metrul pătrat – relevă datele unei companii de consultanţă pentru evaluare. Comparativ cu perioada de început de criză, prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 39%.
În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 55.000 şi 70.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Şagului, acestea au preţuri cuprinse între 35.000 şi 42.000 de euro. În zonele Soarelui şi Lipovei, preţurile sunt cuprinse între 40.000 şi 50.000 de euro, iar în Bucovina sunt între 38.000 şi 50.000 de euro.
Comparativ, la nivel naţional, în semestrul I din 2013, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 689 euro/mp, în scădere cu aproximativ 2,1% mai mic comparativ cu aceeași perioadă din 2012. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în primul semestru din 2013 de 959 euro/mp.
“Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul “Prima Casă” cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de 2 camere. Într-un interval de aproximativ 5 ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin „Prima Casă”, a cunoscut o scădere de aproximativ 32-33%. Scăderea încă mai persistă, dar tendinţa de scădere nu este la fel de accentuată, aceasta fiind în corelaţie şi decalată în timp faţă de semnalele ce vin din economie. Poziţionarea, calitatea şi adaptarea la cerinţele diferitelor segmente de clientelă şi nu în ultimul rând preţul, sunt ceea ce oferă azi dezvoltatorii, dar în proiecte de mici dimensiuni, având în vederea absorbţia scăzută a pieţei”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare care a efectuat acest studiu.
Cât priveşte apartamentele noi, deși în a doua parte a anului 2012 prețurile au înregistrat ușoare creşteri faţă de începutul anului 2012, în primul semestru al anului curent media la nivelul orașului a scăzut cu 1,9% situându-se la 940 eur/mp. Comparativ cu perioada de început de criză, prețurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 27%.
Preţurile terenurilor din Timişoara, deși au avut tendința de stabilizare spre finalul anului 2012, comparativ cu primul semestru din 2012, sunt cu 5% mai mici. Comparativ cu perioada de început a crizei, scăderea a fost de aproximativ 67%.
Raportul privind analiza pieţei imobiliare mai relevă faptul că, în primul semestru din 2013, preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri de clasa A au stagnat. Chiria medie pentru spaţiile de birouri din clasa A s-a situat la valori cuprinse între 11.5 – 14.5 euro/mp/lună. “Estimăm că preţul chiriilor pentru birouri va stagna şi în perioada imediat următoare”, a spus şi Alina Turcaş, expert evaluator în cadrul companiei care a realizat studiul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!