Apartament nou sau vechi? Este o întrebare la care mulţi doritori de locuinţă încearcă să răspundă. Cele vechi au avantajul de a fi situate într-o zonă mai bună, au accesul mai uşor la mijloace de transport sau sunt mai aproape de oraş. Cele noi sunt… noi, dar, în general, sunt situate în zone mai îndepărtate de centru, aceasta pentru că terenurile disponibile pentru ridicarea de noi ansambluri nu prea mai sunt disponibile în locaţiile deja pline de blocuri.
Aprilie a fost prima lună din 2015 în care prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente (noi și vechi) din întreaga țară a consemnat o evoluție descendentă la nivel național. Preţul mediu la nivelul României este 930 de euro pe metru pătrat, cu 0,6% mai puțin față de cel valabil la finele lunii martie (936 de euro pe metru pătrat) și cu 1,3% mai puțin decât în a doua lună de primăvară a anului trecut (918 euro pe metru pătrat), conform unuia dintre principalele portaluri imobiliare de pe piaţă.
În marile orașe, tendința de scădere a fost resimțită în mod exclusiv pe segmentul apartamentelor noi, în vreme ce proprietarii locuințelor vechi și-au majorat pretențiile. La fel este şi la Timişoara, aici preţul a consemnat o creștere de 0,2% în aprilie (de la 877 la 879 de euro pe metru pătrat), aflându-se acum la o diferență de 8,5% față de intervalul similar din 2014 (când atingea un prag de 810 euro pe metru pătrat). În luna precedentă, proprietarii de apartamente vechi şi-au ridicat pretenţiile cu 0,9%, de la 859 la 867 de euro pe metru pătrat. Vânzătorii de locuințe nou-construite, pe de altă parte, și-au redus pretențiile cu 1,4%, de la 933 la 920 de euro pe metru pătrat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!