În Timiş sunt 42 de puţuri, iar unele dintre acestea pot ajunge şi la 3.000 de metri adâncime – acolo unde apa ar putea avea peste 140 de grade – fapt ce le-ar permite exploatatorilor să producă energie electrică. Acum, trend-ul este ca energia, fie ea electrică, termică ori de alte feluri, să se „extragă” din surse alternative. Timişul s-a umplut de parcuri fotovoltaice, dar apa geotermală a cam fost uitată. La Timişoara a avut loc lansarea masterplanului energetic al Timişului, strategie realizată de Asociația pentru Managementul Energiei Timiș (AMET), unde s-a pus şi această problemă.
„Noi avem un potenţial foarte mare în judeţul Timiş. Ar trebui să atragem fonduri pentru a fora în puţurile care există în judeţul Timiş. Energia care o obţinem ulterior, după investiţie, practic, va fi cu costuri minimale. Avem zone, în judeţul Timiş, unde, dacă se forează, ajungi să obţii apă de peste 140 de grade, care poate produce energie electrică”, spune Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi preşedinte AMET.
Pentru folosirea acestei energii geotermale investiţia iniţială este mare, pornind de la câteva sute de mii de euro în sus, în funcţie de adâncimea puţului, până la 1 – 1,5 milioane de euro.
Asociația pentru Managementul Energiei Timiș are ca principal obiectiv coordonarea acestui efort de fundamentare a politicii și strategiei energetice la nivel de județ. Acest lucru presupune sprijinul tuturor factorilor implicați în producerea, distribuirea şi utilizarea energiei: sisteme de reglementare, companii, cetățeni, regii autonome şi autorităţi locale.
Pornind de la analiza situației actuale, folosind diverse surse de informare, s-au creat grupuri de lucru formate din reprezentanți ai mediului de afaceri și ai administrației publice, ce pot defini şi influenţa politica energetică a judeţului Timiș, prin convenirea unui cadru de cooperare instituţional, ce stă la baza realizării Master Planului Energetic al județului.
Componentele esențiale ale acestuia sunt: balanța energetică, în care se evidențiază producția și consumul de energie și planul de măsuri concrete pentru eficiență energetică, reducerea noxelor, susținerea industriei, stimularea producerii energiei din surse regenerabile.
Asociația pentru Managementul Energiei Timiș, a fost înființată în cadrul programului cu finanțare europeană IEE – Energie Inteligentă pentru Europa, prin contractul de finanțare nr. IEE/08/Agencies/430/SI2.529244, având ca membrii fondatori Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Regia Autonomă COLTERM Timișoara, Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Universitatea Politehnica Timișoara și Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!