Zece regiuni ale Europei, din opt țări, lucrează împreună în cadrul proiectul „Devise – IMM-uri din tehnologia digitală în sprijinul Strategiilor Regionale de Specializare Inteligentă”. Prin intermediul acestuia se dorește stimularea aplicării tehnologiilor digitale în activitatea întreprinderilor mici și mijlocii și se cercetează ce impact are această inițiativă în activitatea firmelor. România este parte a procesului, reprezentanta țării fiind ADR Vest. Ținta proiectului este facilitarea procesului de digitalizare la nivel regional, prin adoptarea de soluții tehnologice în rândul IMM-urilor și printr-un parteneriat între regiuni, factori de decizie, organizații de sprijinire a afacerilor, centre educaționale și actori din mediul privat, au anunțat reprezentanții Agenției. Aceasta va pune la punct un plan de acțiune care va include măsuri de transformare digitală specifice Regiunii Vest.
„Prin proiect se va facilita contactul între dezvoltatorii de tehnologie digitală și potențiali utilizatori din industrie, în Regiunea Vest a țării și între regiunile europene partenere în DEVISE. Vor fi organizate seminarii regionale, grupuri de lucru, evenimente tip business-to-business și business breakfast, schimburi de experiență și vizite de studiu. Până în 2021, partenerii regionali și-au propus creșterea cu 15% a numărului de IMM-uri din tehnologia digitală, care oferă soluții inovative și generează astfel competitivitate în alte sectoare”, a anunțat ADR Vest.
Partenerii proiectului s-au întâlnit, la finalul lunii ianuarie, la Santander, pentru a discuta despre digitalizarea industriei regionale, fiind prezentate și o serie de povești de succes din regiunea spaniolă, despre modul în care o serie de întreprinderi au reușit implementarea digitalizării în activitatea desfășurată.
Prin acest proiect, ADR Vest își propune să faciliteze colaborarea partenerilor din regiune cu diferite grupuri de cercetare, în vederea dezvoltării de soluții pentru optimizarea traficului și a transportului public, pentru monitorizarea și reducerea nivelului de poluare. În acest sens, în Spania au fost vizitate Grupul de cercetare a sistemelor de transport de la Universitatea Cantabria, care oferă acces liber la datele de trafic pentru dezvoltarea de soluții informatice, și Telematics Engineering Group (GIT) – o inițiativă recunoscută la nivel internațional pentru expertiza în domeniul orașelor inteligente, experiența acestora urmând să fie oferită și organizațiilor din regiunea românească.
Cei zece parteneri ai proiectului DEVISE sunt: ERNACT (Irlanda), Adunarea Regiunilor Nord și Vest (Irlanda), ADR Vest (România), Guvernul Regional Cantabria (Spania), Agenția de Dezvoltare Fomento San Sebastian (Spania), Asociația Agențiilor de Business (Bulgaria), Universitatea de Științe Aplicate din Seinajoki (Finlanda), Consiliul Districtual din Derry și Strabane (Marea Britanie), Technopole din Laval Mayenne (Franța), Camera de Comerț Voka-Flandra (Belgia). Liderul de proiect este ERNACT – Rețeaua Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicațiilor, în care Regiunea Vest este membru cu drepturi depline din anul 2012. Proiectul DEVISE este finanțat prin programul „Interreg Europe 2014 – 2020” și dispune de un buget de 1,6 milioane euro. Perioada de implementare este 1 iunie 2018 – 30 noiembrie 2022.
Citiți principiile noastre de moderare aici!