Cu ajutorul aplicației de mobil “Let`s Do It!”, voluntarii pot oricând să marcheze deșeurile întâlnite în oraș sau în natură pe Harta Deșeurilor, pentru a fi apoi raportate către autorități și curățate în 30 de zile, conform legii. Fiecare voluntar va primi constant mesaje cu statusul sesizării, până când zona este curățată.
“De ce să nu facem curățenie în fiecare zi? Aceasta a fost întrebarea cu care am plecat la drum atunci când am început acest proiect. Ne dorim să încurajăm românii din întreaga țară să acționeze ori de câte ori găsesc deșeuri ilegale printr-un instrument care răspunde la întrebarea: «Ce pot face eu, un simplu cetățean, ca să curăț România?» Astfel, lansăm astăzi un nou tip de voluntariat: voluntariatul digital”, a declarat Anca Baniță, communication manager “Let`s Do It, Romania!”.
În afara aplicației de mobil disponibilă gratuit pe Google Play Store și, în curând, și pe App Store, proiectul include și platforma online. Fiecare sesizare include coordonatele GPS ale zonei raportate și detalii despre deșeurile identificate (componență, dimensiuni și orice alte detalii relevante). Toate aceste informații vor fi trimise automat autorității publice locale responsabile pentru curățarea zonei sesizate. Harta Deșeurilor este disponibilă online pe www.letsdoitromania.ro, după ce utilizatorul aplicației se loghează.
Trebuie menţionat că mai există alte două aplicaţii de mobil care au acest scop şi care şi-au făcut treaba destul de bine până acum. Este vorba despre Trashout, şi Urbanhero (unde poţi sesiza şi maşini abandonate), realizate de români.
În ceea ce priveşte curăţeniile marca “Let`s Do It! Romania”, în Timişoara vor avea loc în această toamnă noi acţiuni, de genul celei care a avut loc pe Calea Aradului, în primăvara acestui an, când, timp de o oră, voluntarii au strâns gunoaie de pe marginea drumului.
„Vor avea loc curăţenii punctuale, în septembrie, cum a fost cea de pe Calea Aradului”, spune Radu Rusu, coordonatorul “Let`s Do It! Romania” pe judeţul Timiş.
“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în țară. Din 2010 și până acum, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.000.000 de voluntari care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci (peste 22 500 de tone de deșeuri), iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%.
“Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internațională “Let`s Do It, World!“.
Citiți principiile noastre de moderare aici!