Poluarea aerului poate genera semnificative efecte adverse asupra sănătății populației și provoca daune florei și faunei. Agenția pentru Protecția Mediului Timiș prezintă datele înregistrate privind calitatea aerului în 2021. Reprezentanții APM spun că nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită de benzen (C6H6), valoarea limită anuală fiind de 5 µg/m3. Până în prezent este de 2,17 µg/m3, iar valorile medii anuale pe ultimii cinci ani înregistrate au fost sub valoarea limită anuală prevăzută de Lege (între minimum 1.40 µg/m3 și maximum 2,83 µg/m3).
„Calitatea aerului în Municipiul Timișoara. În anul 2021 nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită la benzen (C6H6), ci depășiri ale valorilor limită zilnice la indicatorul PM10 și ale valorilor limită orare la NO2 (dioxid de azot). Benzenul este un compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă, iar 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier. Restul de 10% provine din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia. Efecte asupra sănătății Substanța cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central”, spun reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Timiș pe Facebook.
Poluarea cu particule în suspensie PM10
În anul 2021, până în 12 august, au fost înregistrate depășiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM10 la stațiile din Calea Șagului (patru depășiri), CD Loga (cinci depășiri), Calea Aradului (opt depășiri), transmite APM.
În perioada 13-16 august, la stația TM 2 CD LOGA s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM10 (metoda nefelometrică), dar datele sunt în curs de verificare, conform metodei de referință (gravimetrică). Potrivit Legii nr.104/2011, numărul maxim permis de depășiri ale valorii limită zilnice este de 35 de depășiri/an. Reprezentanții PMT au fost solicitați să intervină urgent pentru a lua măsuri.
„Având în vedere lucrările de decopertare a străzii efectuate în această perioadă, datele înregistrate ca medii orare pe stația automată de calitate a aerului TM 2-CD LOGA, fenomenul de caniculă, calm atmosferic și dispersia prafului în atmosferă generată de traficul rutier, reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara au fost solicitați să intervină urgent pentru luarea măsurilor de stropire a străzii și de gestionare corespunzătoare a lucrărilor în șantierul operat de către societatea municipală de drumuri, care să fie respectate pe toată perioada derulării lucrărilor”, spun reprezentanții APM Timiș.
O singură depășire a valorilor limită la NO2
Dioxidul de azot (NO2) este un gaz de culoare brun-roșcat cu un miros puternic, înecăcios. În combinație cu particulele din aer poate forma un strat brun-roșcat.
„Surse antropice: oxizii de azot se formează în procesul de combustie atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane”, mai spun cei de la APM Timiș.
La stația TM 5 – Calea Aradului, la indicatorul NO2 (dioxid de azot), în anul 2020 s-au înregistrat 24 de depășiri ale valorii limită orare de 200 µg/m3. În 2021, până în prezent a fost înregistrată o singură depășire. Numărul maxim permis de depășiri ale valorii limite orare este de 18 depășiri/an.
Evoluția calității aerului se urmărește cu ajutorul a patru stații automate, clasificate astfel:
- Staţii de trafic (TM-1 şi TM-5) – amplasate în două zone cu trafic intens, respectiv Calea Şagului şi Calea Aradului. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o, m, p– xilen).
- Staţie industrială (TM-4) – amplasată în apropierea zonei industriale din sud-estul aglomerării Timişoara, pe str. I Bulbuca (Soarelui). Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, PM10 nefelometric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o, m, p – xilen). Staţia este dotată şi cu senzori de măsurare a parametrilor meteorologici.
- Staţie de fond urban (TM-2) – amplasată în zona centrală a oraşului, respectiv pe b-ul C.D. Loga, la distanţă de surse de emisii locale, pentru a evidenţia gradul de expunere a populaţiei la nivelul de poluare urbană. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, PM2,5 gravimetric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o, m, p – xilen) şi parametri meteorologici.
Timișoara va avea un Plan Integrat de Calitate a Aerului, care să țină cont de mai mulți indicatori: „dioxid de azot, oxizi de azot (NO2/NOx) și particule în suspensie PM10”. Anul acesta, Primăria Timișoara a montat în oraș 16 stații noi de monitorizare a calității aerului, iar primarul Dominic Fritz spunea că „vom identifica rapid poluatorii din oraș”.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Plan pentru un aer mai curat în Timișoara. Primăria pune la bătaie 30.000 de euro
Trimite articolul
XSe așteaptă măsuri din partea primăriei ? Care primărie ? Cea cu 644 angajați care doar plimba hârtii și se războiesc intern ? Care primărie ? Cea care are zero proiecte și care de un an doar angajează in nestire incompetenți ? Care primărie ? Cea pt care digitalizarea și eficientizarea sunt cuvinte necunoscute ? Slabe șanse …
Fritz este cel mai mare hot din istoria Timisoarei. Nimeni nu asteapta nimic de la acest corupt.
Ca povestea cu praful e de 20 de ani și nicio administrație NU a rezolvat-o, la cum se împart contractele de construcție ori reabilitare a orașului. Patronii firmelor fac ceva pe lege, sănătatea ori dicomfortul cetățenilor, devreme ce ȘPAGA e criteriul de selecție…
Așadar măcar Sa ne putem și noi odihni! Stirpiti odată VACARMUL Auto-Moto măcar cel NOCTURN. Că asta chiar ȚINE DE VOI! E ÎN MINĂ VOASTRĂ, a Politiei de tot felul, de la Ordine Publica, pină la cea Locala și Rutieră. Nu se poate ca niște derbedei sa terorizeze fonic orasul cu motoarele lor iar voi sa stați NEPASATORI sau FĂRĂ SOLUȚII. Atunci DEMISIA domnilor… Deși preferatm zolvarea problemei, decit doar rotirea cadrelor…
Taiati si mai multi copaci sa va sufocati in poluare, incompetentilor. Tara de lumea a 3-a.
Problema e ca nu se uda spatiile verzi iar din cauza secetei si a caniculei se usuca vegetatia care ar mai retin din praf. Evident ca si taierile de pomi si inlocuirea lor cu bete uscate nu ajuta…
-
În parcul copiilor NU mai funcționează sistemul de udare de peste 2 ani!! Iarba a rămas nici 20‰
-
bine, poti sa spui adevarul si despre miile de masini parcate pe spatiul verde pe care politia nu le vede ca-s incompetenti
-
politia vede dar nu “poate” sa intervina daca nu e sesizare, ce ziceti de aceasta explicatie???? da, asa mi s-a explicat! si sesizarea se face la telefon, nu ii tragi de maneca pe i, daca ii intalnesti pe strada! exact, socant!
-
Ati vazut voi ca se spala strazile ?…..vara asta nu am vazut nici o cisterna care sa stropeasca ….macar una de samanta
Toți vor … !
OPRIȚI CONSTRUCȚIILE HAOTICE CARE PRODUC PRAF
INTERDICȚIE LA VECHICULE NON EURO, EUR1, EURO2, EURO3
PUNEȚI TAXE LA MAȘINILE CARE NU AU PLĂCUȚE DE TM
OPRIȚI CENTRALA PE CĂRBUNI DIN CALEA ȘAGULUI
ESTE DESTULĂ APĂ ÎN BEGA, SPALATI ȘOSELELE
CREATI CIT MAI MULTE PISTE PENTRU BICICLETE
CREAȚI CÎT ,SI MULTE SPAȚII VERZI
ȘI MULTE ALTELE…ALTFEL NE VOM ASFIXIA FOARTE CURÎND
haha. din partea primariei avem doar laba. masuri? sunteti glumeti, tion
Vti găsit… Fix de aia NU mai pot ei, de praful și sănătatea cetățenilor… Niste putori mai toti bugetarii de prin subordinea PMT.
lasa ca va baga FRITZZ in casa si va protejeaza de poluare
Fabrica Continental este un fabricant major si de particole si boli profesionale care sunt inghitite galusca pentru inspectorii de mediu. Fabrica se dezvolta pe sanatatea oamenilor in ciuda facilitatilor deosebite din intreprindere. Tehnologia este poluatoare !
masurile urgente sunt luate – in toate zonele cu santiere senzorii de calitate a aerului sunt dezactivati – vezi airdata.ro. ce mi-e robu, ce mi-e fritz…
Este suficient sa ma uit la masina spalata dupa 2-3 zile, este plina de praf. La ce sa te astepti cu atatia copaci taiati si asfalt la greu in cartiere.
Masurile de urgenta din partea primariei vor fi: finantarea si aprobarea unui noi festiva LGBT.