Primarul Timișoarei spune că a cerut negru pe alb de la Retim și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș numărul imobilelor fără contract de salubrizare. Așa a aflat că sunt 997 de imobile în Timișoara pentru care nu se plătește gunoiul, prin urmare cei ce locuiesc acolo pot fi o sursă pentru rampele clandestine apărute prin oraș.
„Am luat de la ADID și Retim situația cu contractele. 997 de imobile nu au contract. Vă dați seama că în multe dintre aceste imobile sunt zece familii sau mai multe. Poliția Locală, având adresele celor care nu au contract pentru gunoiul menajer, face controale și aplică amenzi. Eu am cerut Poliției Locale să îi atenționeze și să le lase câteva zile pentru a-și încheia contractul, apoi să revină și cine nu are contract trebuie sancționat”, a explicat, vineri, Nicolae Robu.
Primarul a ținut să precizeze că a cerut polițiștilor locali să dea amenzi maxime. Mai mult, a citit numele și adresele exacte ale unor persoane care au fost amendate pentru această faptă, adică nu au contract cu operatorul de salubrizare.
„În baza HCL din 2007 s-au dat amenzi, sunt în total 16 persoane fizice și juridice, în total au fost acordate amenzi în valoare de 16.000 de lei. Se va continua cu această abordare. Cu vorba bună am văzut că nu merge în relația cu unii confrați de-ai noștri. Îmi pare foarte rău să constat că e așa. Poliția Locală va merge absolut la toate adresele care ne-au fost furnizate de Retim și ADID. Eu am cerut, că așa sunt eu, inimă blândă, să le dea răgaz trei zile. Eu nu vreau ca din așa ceva să ne constituim noi veniturile”, a mai spus edilul-șef.
Primarul spune că nu i s-a comunicat dacă este vorba despre blocuri întregi fără contract pentru salubrizare sau dacă este vorba doar despre unele apartamente din blocuri.
„Contractele sunt făcute de regulă pe asociațiile de proprietari. Eu am dat exemple de persoane fizice unde niște persoane nu au vrut să-și facă, dar restul persoanelor au făcut. Probabil că a pus asociația bani și pentru persoana cu pricina, nu știu, ea oricum nu are contract, nu cunosc aceste persoane. Sunt 997 de imobile, am întrebat personal care sunt adresele. Probabil că atunci când s-a semnat contractul, președintele asociației o fi comunicat la Retim”, a mai spus Robu.
Potrivit HCL 371/2007, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice sunt obligate „să încheie contract de prestări servicii publice de salubrizare, pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere cu operatorul de servicii publice de salubrizare stabilit de Consiliul Local”. Mai mult, cetățenii și asociațiile de proprietari/locatari au obligația să depună separat deșeurile reciclabile, acolo unde există recipiente special destinate acestui scop. Amenzile sunt între 500 și 1.500 de lei pentru persoanele fizice și între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2177261″]
[related-post post_id=”2148621″]
[related-post post_id=”2146647″]
[related-post post_id=”2159127″]
[related-post post_id=”2161876″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!