Nu mai puţin de 840 de porumbei, din 66 de rase, de toate culorile şi diferite mărimi, şi 142 de găini, din 9 rase, pot fi admirate în cadrul expoziţiei organizate în acest weekend de Asociaţia crescătorilor de păsări de curte şi porumbei „Fauna Banatului” Timişoara la pavilionul Expovest de la Hotel Senator.
Toboşarul de Buhara, Toboşarul German, Voiajorul Uriaş American, Texanul Argintiu, Strasserul de Moravia, Jucătorii de Timişoara, Constanţa, Galaţi sau Iaşi, Guleratul, Rollerul Oriental, Guşatul Englez, Pescăruşul German şi Uriaşul Maghiar sunt doar câteva din exemplarele de porumbei prezentate în cadrul expoziţiei de la Timişoara.
„Din păcate rasele româneşti sunt pe cale de dispariţie. Avem Jucătorul de Timişoara, din care mai există foarte puţine exemplare în Timişoara, care s-a creat în secolul al 19-lea la Timişoara, este rasa nostră, Rollerul de Timişoara, din care sunt foarte puţine exemplare în Timişoara. Jucători de Timişoara sunt în schimb câteva mii în Germania. Porumbelul vedetă al expoziţiei este un pestriţ timişorean, mascul, pestriţ pe negru, foarte rar, un exemplar foarte frumos, care îi aparţine lui Marius Ciura, din Braşov. Avem şi timişoreni care cresc Jucători de Timişoara, dar cel mai bun e din Braşov. Avem 116 expozanţi, sunt cluburi participante din Oradea, Braşov, Constanţa. Lugoj, Sânnicolau Mare şi Mako, Ungaria”, spune Ioan Macsak, preşedintele Asociaţiei „Fauna Banatului” Timişoara.
Pentru columbofili a început sezonul expoziţiilor: „Am fost săptămâna trecută în Germania la o expoziţie foarte mare, acum avem la Timişoara, duminica viitoare la Sânnicolau, peste două săptămâni la Caransebeş, iar apoi vine Mako… Fiecare îşi expune păsările, noi facem schimburi între noi”, povesteşte Macsak.
Vizitatorii au avut ocazia să admire şi găini din diferite rase, una dintre cele mai apreciate fiind Mătasea Japoneză.
„Mătasea Japoneză este o rasă nu prea pretenţioasă, o foarte bună cloţă, singura rasă la care cloceşte şi cocoşul, mai exact ajută la clocit, în cazul în care cloţa părăseşte cuibarul. Sunt foarte docile, am vreo 30. Carnea, de culoare vineţie, e o delicatese în restaurante, este foarte scumpă. Eu n-am mâncat niciodată, nu pot să mănânc pentru că îi cresc… Ouăle nu conţin colesterol. Un exemplar costă în jur de 200 de lei unul bun, 100 de lei unul mediu. Nu au pene, ci puf, iar ce e foarte important la ele este să aibă moţul şi încălţătura. I-am procurat foarte greu, de afară, din Ungaria, din Germania, la noi sunt prea puţini”, ne-a explicat unul dintre expozanţi, Anton Marius, din Vinga.
Expoziţia de porumbei şi păsări de curte de la Expovest poate fi vizitată sâmbătă până la ora 18.00, iar duminică între orele 9.00-12.00, anunţă organizatorii. Biletul de intrare costă 5 lei, dar accesul este liber pentru copii şi pensionari.
Expozitie de porumbei si pasari de curte la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!