Judeţul Timiş este cel mai puternic din România atunci când vine vorba de domeniul cultivării terenului agricol Deşi există un grad de compactare al proprietăţii, fiind deja numeroși proprietari care lucrează suprafeţe mari de teren, realizate prin comasarea parcelelor de mici dimensiuni cumpărate sau luate în arendă, există totuşi probleme legate de cadastrul agricol. Mai precis, se suprapun în multe locuri parcelele.
„În Timiş sunt 525.000 de hectare de teren arabil, împărţite în 165.000 parcele. În judeţ există un grad de comasare al terenurilor agricole foarte bun. Avem un număr de1300 de exploataţii cu peste 50 de hectare. Anul trecut am avut numeroase cazuri de suprapuneri, fermierii au dificultăţi în a se amplasa în teren. Noi folosim aerofotograme de la Ministerul Apărării, dar acestea sunt disponibile şi oamenilor. Aici, noi recomandăm fermierilor să încerce în 2016 să-şi aducă măsurători GPS atunci când depun dosarele pentru plata subvenţiilor. Fermele mari lucrează deja cu asemenea informaţii, acest sistem se poate utiliza şi pentru ferme mai mici, ca şi orientare. Tot ce se depune la noi e în format electronic”, a declarat Faur.
Pentru a nu mai apărea probleme legate de amplasarea parcelelor agricole, APIA a decis să avertizeze producătorii agricoli acolo unde astfel de probleme de suprapunere apar.
„Anul acesta am decis să transparentizăm problema, să anunţăm vecinii celor cu asemene probleme, cu confidenţialitatea necesară. Ei astfel vor putea să vină cu cererile corecte”, a mai declarat Faur.
Cele mai dese probleme apar la marginile parcelelor, fiind frecvente cazurile în care câţiva metri aflaţi la graniţa dintre parcele apar pe ambele proprietăţi. Aceasta încurcă acordarea plăţilor pentru subvenţii.
„Toate aceste date se introduc în sistemul informatic şi acesta semnalează apariţia problemelor. Dacă există o singură neconcordanţă, se opreşte tot sistemul. Nu se admit niciun fel de erori”, spune şeful APIA Timiş.
În 2015, APIA Timiş a verificat amplasarea în teren pentru un total de aproximativ 200.000 de hectare, adică 9.650 de parcele, ceea ce presupune o muncă enormă. E un eşantion aleatoriu. În plus, se foloseşte şi teledetecţia aeriană. Cele mai mari probleme au fost descoperite în zona Lugoj – Făget, acolo unde proprietăţile nu sunt comasate, sunt în jur de 800 de fermieri.
„Cele mai multe probleme apar la intersecţia fermelor mari cu cele mici”, a declarat Faur.
Din decembrie 2015, regulamentul UE permite, pentru prima dată, ca după depunerea cererilor, cei cu probleme să îndrepte neconcordanţele. Solicitanţii au la dispoziţie 35 de zile în care îşi pot regrelementa situaţia de la anunţarea problemei. Dacă situaţia nu se reglementează, fermierul rămâne fără bani. Şi banii în cauză sunt mulţi!
„90 de milioane de euro este suma autorizabilă pe 2016 pentru Timiş pentru plata diferitor sume din fonduri europene sau de la buget. Anul trecut am avut la plată 130 de milioane, Timişul e cel mai mare judeţ agricol din România”, a încheiat şeful APIA Timiş
Citiți principiile noastre de moderare aici!