În plină criză energetică, finanțările europene nerambursabile oferite prin Programul Regional Vest 2021-2027 vor avea în vedere, printre altele, investiții pentru eficientizarea energetică a clădirilor și crearea de noi spații verzi.
Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, a declarat miercuri că programul a fost, în premieră, personalizat în funcție de necesitățile regiunii noastre.
Potrivit lui Sorin Maxim, programul s-a născut cu greu. A fost nevoie de trei ani de negocieri, perioadă în care cei de la ADR au avut 19 întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene de la Bruxelles.
„Programul a fost negociat de noi ca și regiune. În premieră, fiecare regiune a țării va avea un program particularizat. Nu există o alocare de bani pe județe, dar am încercat tot timpul să avem o dezvoltare echilibrată în regiune. Pentru a simplifica depunerea actelor, avem parteneriate cu Ministerul de Finanțe, Oficiul Registrul Comerțului și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară”, a declarat, miercuri, Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
Tot în premieră, programul este gestionat direct de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management. Asta înseamnă reguli mai simple și mai clare, mai puțină birocrație, etape de evaluare mai scurte și o comunicare transparentă și accesibilă.
Bani europeni pentru turismul românesc
Directorul ADR Vest a explicat că, pe lângă banii investiți pentru a reduce consumul de energie – prin reabilitarea clădirilor și finanțarea transportului verde, fondurile europene vor mai fi folosite pentru a susține turismul de calitate.
„În zona publică sunt foarte multe tipuri de proiecte care pot fi accesate. Cel mai dorit tip de proiect este soluția de a investi în transformarea producerii energiei de la combustibil fosil la cel verde. Vom finanța această zonă de reabilitare a clădirilor pentru a optimiza consumul de energie plus cu un adaos de tehnologii verzi atât în zona publică cât și în cea a blocurilor din patrimoniul mai vechi pe care îl avem. În al doilea rând, continuăm cu finanțarea în zona de patrimoniu, unde putem finanța obiective din Clasa A în zona urbană. Vom mai finanța transportul public verde, o să continuăm cu reabilitarea căilor de rulare, achiziția de autobuze electrice și tramvaie.
În zona turistică, în cele 24 de stațiuni din regiunea de vest, nu se vor aloca fonduri pentru construirea de noi pensiuni, ci pentru potențarea investițiilor. Pot fi SPA-uri, pot fi instalații de transport pe cablu în zona montană pentru a crește numărul de nopți petrecute de turiști. Evident, zona educațională va fi una dintre cele mai finanțate. Vrem să ajutăm la dotarea școlilor la un nivel de ultimă generație: table, laboratoare, mobilier, material didactic”, a declarat pentru Tion directorul Sorin Maxim.
Mecanismul de alocare al banilor este următorul: ADR alocă 30% din sumă beneficiarului și după ce o cheltuiește poate cere altă sumă, pentru a avea mereu bani în cont.
Șapte priorități pentru investiții
Prioritatea 1 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝘀̗𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁𝗶𝘃𝗮̆ – 236 milioane de euro: se finanțează investiții care sprijină creșterea competitivității și digitalizarea întreprinderilor, dezvoltarea ecosistemului de inovare și a competențelor viitorului.
Prioritatea 2 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝘀𝗺𝗮𝗿𝘁 – 34 milioane de euro: se finanțează investiții care sprijină digitalizarea administrației publice și utilizarea de tehnologii de tip Smart city pentru interacțiunea cu cetățenii și mediul de afaceri.
Prioritatea 3 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗲 – 157 milioane de euro: se finanțează investiții pentru eficientizarea energetică a clădirilor și crearea de noi spații verzi.
Prioritatea 4 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗰𝘂 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘀𝘂𝘀𝘁𝗲𝗻𝗮𝗯𝗶𝗹𝗮̆ – 157 milioane de euro: se finanțează investiții pentru creșterea capacității, calității și atractivității transportului public de călători.
Prioritatea 5 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁𝗮̆ – 158 milioane de euro: se finanțează investiții pentru creșterea conectivității și accesibilității în și din Regiunea Vest, inclusiv pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și dezvoltarea unui sistem de transport public regional.
Prioritatea 6 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗮̆ 𝘀̗𝗶 𝗮𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮̆ – 194 milioane de euro: se finanțează investiții pentru acces la educație de calitate, condiții moderne de învățare și pentru valorificarea potențialului turistic.
Prioritatea 7 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗼𝗮𝗺𝗲𝗻𝗶 – 193 milioane de euro: se finanțează investiții pentru creșterea calității spațiilor publice urbane, a obiectivelor de patrimoniu cultural și de infrastructură culturală publice.
În curând se va publica un calendar al apelurilor de proiecte care urmează să fie lansate în perioada următoare, precum și primele Ghiduri ale solicitantului în consultare publică.
Banii europeni trebuie „să producă dezvoltare”
„Atrag atenţia că există deja în mentalul colectiv acest reflex de a cheltui banii europeni repede. Este o abordare eronată care cred că trebuie schimbată, în sensul în care aceşti bani trebuie să producă dezvoltare şi în momentul în care finanţarea se opreşte. Mă refer la faptul că după ce se termină finanţarea, beneficiarii acestor proiecte trebuie să aibă mai mare grijă de proiecte.
Atrag atenţia că nu există suficient de mare grijă faţă de mentenanţa pe care beneficiarii o fac la finalul acestor proiecte. Ne dorim ca o mare parte din aceste proiecte să producă dezvoltare şi calitatea vieţii şi după ce sunt implementate, chiar şi după 20 de ani. Proiectele de infrastructură mari trebuie să aibă o viaţă mai lungă de a fi în serviciul public”, a spus Sorin Maxim.
Directorul ADR Vest a precizat că la nivelul regiunii de Vest se dorește înființarea unui fond de capital de risc regional care trebuie să investească în firmele localizate aici.
„Procentul de cercetare alocat din cifra de afaceri este mic la nivelul regiunilor, noi suntem un inovator modest sau foarte modest la nivel naţional şi european. Cred că această diferenţă se poate face prin expertiză, ani de muncă, oameni care investesc şi care au în spate o predictibilitate de a putea continua investiţiile şi de a stimula companiile să-şi ducă mai departe proiectele de cercetare în regiune. Avem în vedere o sumă consistentă de a investi într-un fond de capital de risc regional, ceea ce este unic în ţară. Acest fond de capital trebuie să investească în firme care sunt localizate aici şi care ar putea atrage inclusiv firme din alte regiuni sau ţări care vor fi localizate aici. Avem un fond care va dori să facă o susţinere cu competenţă şi mentori care sunt în zona de accelerare. Avem o componenţă în care vrem să înfiinţăm o agenţie de inovare, patru centre de competenţe în care împreună cu universitățile să le putem oferi tinerilor acces mai facil la tehnologie, să facem cursuri de antreprenoriat pentru a sprijini tinerii să poată avea şansa de a deveni ei înşişi antreprenori, dacă doresc”, a explicat Sorin Maxim.
Maxim dorește scurtarea perioadei de contractare la trei luni, unind etapele de evaluare, conformitate şi eligibilitate, care solicită aceleași documente. El a spus că au fost cazuri în care s-a așteptat şi doi ani cu proiectele pe masă, din momentul în care s-au depus și până s-au contractat.
Directorul ADR Vest a mai adăugat că productivitatea regiunii de Vest este de 45% din cea europeană.
„Avem o mare capacitate care ar putea produce plusvaloare şi se vede că o mare parte din companiile multinaţionale care au venit aici cu zona de manufacturi în prima decadă a anilor 2000, au transformat foarte mult din această zonă de producţie în ceea ce înseamnă zonă de cercetare, de tehnologie. Cred că şi noi, ca regiune, pentru companiile româneşti trebuie să facem acest lucru”, a fost de părere Sorin Maxim.
Trimite articolul
XExtraordinar. Hai sa vedem proiectele, ca bla bla am tot vazut. Cate SF-uri urmeaza? 🤪
USR baga repede 500 de s.f.-uri si a terminat bugetul. Asta ca sa il alegeti pe Fritz pentru inca un mandat. Dati de stire. Firmele USR-istilor sa goleasca conturile ca sa aiba loc banii din fonduri. Sa nu cumva sa se infunde teava cu bani si sa nu intre toti.