Primăria Timișoara (PMT) a pregătit o nouă cerere de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 17,5 milioane de euro, pentru îmbunătățirea condițiilor în care învață elevii din oraș.
Finanțarea vizează dotarea cu mobilier și echipamente digitale a 60 de școli și grădinițe și a trei unități conexe: Clubul Sportiv Școlar Bega, Clubul Sportiv Școlar nr. 1 și Palatul Copiilor. Lista de școli cuprinde aproape în totalitate învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal din Timișoara, fiind vizate peste 80% din sălile de clasă din oraș. Restul de 20% sunt săli de clasă care au beneficiat de dotări în ultimii cinci ani.
1.275 de săli de clasă vor fi dotate cu mobilier ergonomic, care îl va completa sau înlocui pe cel deja existent. Investiția cuprinde scaune, bănci, catedre pentru profesori, dulapuri pentru elevi sau profesori și materiale didactice.
1.287 de săli de clasă, 42 de laboratoare de informatică și 40 de laboratoare de știință multidisciplinară vor fi dotate cu echipamente digitale pentru organizarea claselor în format virtual și cu echipamente moderne.
Finanțarea mai cuprinde dotarea cu mobilier specific și echipamente digitale a 29 de cabinete didactice, 50 de cabinete psihopedagogice și 27 de săli de sport. 11 ateliere de practică de la școli cu profil tehnologic vor beneficia de materiale și echipamente de specialitate.
Valoarea totală a proiectului este de 86.339.577,59 de lei (TVA inclus) din care 72.554.266,89 de lei finanțare europeană și 13.785.310,70 de lei valoare TVA acoperită prin bugetul de stat. Sursa de finanțare este Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C15: Educație.
„Este cel mai consistent proiect de modernizare a claselor din peste 60 de școli și grădinițe din Timișoara, de până acum. Modernizăm atât mobilierul școlar, cât și echipamentele pe care le folosesc peste 40.000 de copii și care, în multe cazuri, sunt profund depășite și uzate. Pregătim școala pentru secolul 21, cu condiții moderne de învățare pentru toți copiii, indiferent dacă merg la o școală centrală sau la una de cartier. Fondurile europene sunt soluția pentru nevoile de modernizare a orașelor României și sper că acest lucru este evident și pentru coaliția de guvernare, care pune aceste finanțări acum în pericol”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Trimite articolul
Xbravo frigz, ai cerut bani, o mare realizare. vezi mai frigz, e ca la colderm, e nevoie se bani cand se invechesc chestii, nu de amenzi! ce-ai zice tu daca acum ar veni o inspectie si ar incepe sa amendeze scolile ca nu respecta nu-stiu-ce?descentralizare, desigur, pai cum, deci responsabila e primaria, nu? sau numa’ cu pus de reprezentanti in consiliul scolilor si cu angajarile(prin concürs, stim, concürs…) si cu cheltuitul banilor e responsabila primaria? si peste toate, mai dam si vina doar pe clica din guvern, stim ca ghinea a facut un pnrr betttonnnn(cel putin la cata consultanta a prevazut acolo, are usereu de mancat un vagon de pita)!
ps: consiliul de administrare al scolilor(unde primaru si consiliul au propriii reprezentanti)
adoptă proiectul de buget și avizează execuția bugetară la nivelul unității de învățământ;
aprobă planul de dezvoltare instituțională elaborat de directorul unității de învățământ;
aprobă cürriculumul la decizia școlii, la propunerea consiliului profesoral;
organizează concürsul de ocupare a funcțiilor de director și de director adjunct;
aprobă planul de încadrare cu personal didactic și didactic auxiliar, precum și schema de personal nedidactic;
aprobă programe de dezvoltare profesională a cadrelor didactice, la propunerea consiliului profesoral;
sancționează abaterile disciplinare, etice sau profesionale ale cadrelor didactice, conform legii;
aprobă comisiile de concürs și validează rezultatul concürsurilor;
aprobă orarul unității de învățământ;
își asumă răspunderea publică pentru performanțele unității de învățământ, alături de director;
ps: gardul ala de l-ati vopsit la nu-s ce scoala acu’ 2 ani, e inca in stare buna, nu? e o realizare…
#🤪