Marți, 11 iulie, consilierii locali au fost convocați într-o ședință de îndată pentru a dezbate două proiecte cu finanțare nerambursabilă europeană și din bugetul național, în valoare de cca. 2 milioane de euro.
Ambele proiecte, care au fost aprobate de aleșii locali, se adresează vârstnicilor, urmând să fie implementate de Primăria Timișoara prin Direcția de Asistență Socială (DAS) dorește să le implementeze.
Centru multifuncțional pe strada Lorena
Primul proiect pentru care DAS vrea să acceseze o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se referă la construirea și dotarea unui nou Centru multifuncțional pentru persoane vârstnice, pe strada Lorena.
Viitorul centru ar urma să aibă o capacitate de 50 de vârstnici pe zi. Aici, aceștia vor putea beneficia de asistență și recuperare. Acestor servicii li se adaugă cel de îngrijire la domiciliu, care va putea deservi 25 de persoane pe zi.
Valoarea totală a proiectului este de 7,3 milioane de lei (fără TVA), din care 6,1 milioane de lei ar urma să vină prin PNRR, 1,1 milioane de la bugetul de stat și 145.000 de lei (2% din valoarea proiectului) de la bugetul local.
Trei centre pentru vârstnici, reabilitate
Al doilea proiect destinat îmbunătățirii calității vieții vârstnicilor din Timișoara constă în depunerea unei solicitări de finanțare în valoare de circa 3,6 milioane de lei, la Ministerul Muncii, pentru renovarea capitală a trei centre din oraș, și anume Căminul pentru persoane vârstnice „Inocențiu M. Klein”, Centrul de zi pentru Bătrâni din cadrul Complexului pentru persoane vârstnice „Sf. Arh. Mihail și Gavril” și Clubul Pensionarilor.
Conform informațiilor prezentate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, astăzi, 11 iulie, este data limită până la care se pot înregistra solicitări de finanțare pentru investiții și reparații în centrele de zi și rezidențiale finanțate de la bugetul de stat.
Căminul pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein” (clădire cu P+4) a fost dat în folosință în anul 1974, la acel moment aflându-se în subordinea Direcției de Muncă. Geamurile, ușile de termopan și caloriferele din acest cămin au fost montate în urmă cu cca. 25 de ani, între timp apărând diverse probleme de funcționalitate. De asemenea, grupurile sanitare au fost create după standardele din anii ’70, astfel că este necesară modernizarea acestora.
Tot aici, paturile de la etajele 3 și 4, dar și mobilierul din bucătărie, care provin cu toate din donații, trebuie înlocuite. Și liftul cu care este dotată clădirea are nevoie de reparații, acesta fiind vital pentru deplasarea persoanelor vârstnice din saloane la sala de mese, curte etc.
Prin finanțarea solicitată se dorește dotarea căminului cu mobilier nou în 19 camere (38 de locuri), dotarea spălătoriei cu echipament nou, dotarea bucătăriei, a curții exterioare, repararea acoperișului și liftului, modernizarea băilor, înlocuirea radiatoarelor etc.
La Centrul de Zi pentru Bătrâni din cadrul Complexului de servicii pentru persoane vârstnice „Sf. Arh. Mihail și Gavril” sunt necesare dotări noi constând în mobilier, dotarea spațiului pentru îngrijire personală, achiziționarea unui microbuz 8+1 care să le permită vârstnicilor să se deplaseze, izolarea podului etc.
Și la Clubul Pensionarilor este nevoie de mobilier nou, aparate de aer condiționat și înlocuirea robineților caloriferelor.
Trimite articolul
XAti prins ocazia….. Acum ori niciodata. Sa ne renovam vilele sau chiar sa ne facem altele noi.
Cred că banii ar trebui folosiți în îngrijirea propriu-zisa a vârstnicului, concret ,schimbarea deasa a pampers-ului, mâncare bună și gustare pe măsură și nu un covrig tare ca piatra, sculat și dus la plimbare des, că degeaba schimbați mobilierul și-l țineți pe bătrân nemișcat și nemâncat și plin de urina cu zilele…