Subiectul a fost discutat în plenul Consiliului Local Timişoara de marţi, un ales local atrăgându-i atenţia primarului că sunt probleme mai importante în oraş de care ar trebui să se ocupe poliţiştii locali, şi aşa puţini, decât paza celor 40 de palmieri apăruţi recent pe bulevardele Ion C. Brătianu şi Michelangelo. Consilierul local Ştefan Sandu, pentru că despre el este vorba, a făcut şi un calcul, din care a rezultat că am avea un poliţist local… la aproape şapte palmieri.
Sandu a amintit că, în urmă cu circa două săptămâni, conducerea Poliţiei Locale a explicat, într-o şedinţă a comisiei de ordine publică, de ce poliţiştii locali nu ajung în multe zone din oraş, principalele probleme invocate fiind lipsa de personal şi imposibilitatea de a face angajări.
„În aceste condiţii, în care în foarte multe cartiere poliţiştii locali sunt inexistenţi, pentru paza acestor palmieri s-au pus 30 de poliţişti care non-stop, 24 de ore din 24, şase posturi, păzesc fiecare câte şapte palmieri. Mi se pare inacceptabil ca în condiţiile actuale poliţiştii să fie rupţi de la alte activităţi pentru a păzi nişte pomi. Cred că problemele de siguranţă ale cetăţenilor sunt mult mai importante. Sunt multe zone în care aceşti poliţişti ar fi importanţi şi nu sunt. Să ajungă să păzească nişte pomi, fie ei şi exotici, fie ei şi scumpi, mi se pare inacceptabil”, a afirmat consilierul local.
În replică, primarul Timişoarei a afirmat că palmierii sunt într-adevăr exotici, dar nu şi scumpi, edilul afirmând anterior că cei 40 de arbori au costat 10.000 de euro.
„Sigur, sunt exotici, e adevărat, dar nu sunt scumpi, nici într-un caz, sunt dimpotrivă, extrem de ieftini, dar nu asta era problema. Este evident că acest subiect a fost tratat incorect, şi nu de către dumneavoastră, care de fapt aţi sesizat ceva conex palmierilor, nu dumneavoastră vă fac reproşuri. Timişoara a avut palmieri încă în vremea când Opera Română din Timişoara era cu vechea ei faţadă (…) În Paris puteţi vedea palmieri, în Norvegia puteţi vedea palmieri, aşa că oameni buni, haideţi să tratăm mai cu raţiune lucrurile şi să încercăm să nu facem băşcălie din orice. Circul nu face cinste Timişoarei. Până la urmă aprecierea o dau cetăţenii cei mulţi”, a afirmat Robu.
Faptul că Poliţia Locală duce lipsă de oameni nu este nicio surpriză pentru primar, dar edilul-şef spune că arborii exotici trebuie păziţi din cauza „stării de spirit” create.
„Legat de lipsa de personal a Poliţiei Locale… Este una reală, dar nu este corectă informaţia că 30 de poliţişti sunt blocaţi pentru paza palmierilor, sunt mai puţini, însă, din păcate, starea de spirit care a fost creată şi cultivată şi întreţinută din diverse motive, nu le invoc aici, ne determină să avem grijă de aceşti palmieri, care sunt ai Timişoarei, nu sunt ai altcuiva”, a adăugat Robu.
Şi, pentru a demonstra că cineva are clar… ceva personal cu el, primarul Timişoarei a vorbit despre arborii exotici apăruţi pe la diverse terase din oraş. Bineînţeles, nu vorbim despre palmieri cumpăraţi din banii timişorenilor, fiind terase private.
„Nimeni n-a fost deranjat când la câteva terase din Piaţa Victoriei au apărut un număr mare de palmieri înainte de a apărea aceşti palmieri pe stradă. Foarte curios că absolut nimeni nu a protestat. De ce? Pentru că acei palmieri nu erau puşi de Robu, n-aveau nicio legătură cu Robu. În momentul în care Robu a făcut un gest care a fost precedat de un gest identic al altora – abia atunci au apărut reacţiile. Nu este oare starea asta de fapt suficient de grăitoare?”, a întrebat, retoric, primarul, în plenul consiliului local.
Consilierul local care l-a interpelat pe primar pe tema misiunii de pază de la palmieri nu a fost mulţumit de răspunsul primit.
„Din păcate, răspunsul primarului a fost total pe lângă! Zone largi din oraş rămân nesupravegheate pentru a asigura în schimb paza palmierilor cu un poliţist comunitar/ 7 palmieri pe schimb! Cine îşi asumă răspunderea pentru problemele ce apar în acet timp în alte zone? Zona Traian, de exemplu, unde cetăţenii se simt în nesiguranţă şi primăria ridică din umeri la sesizările acestora”, a adăugat Sandu.
Că arborii exotici se vor adapta sau nu climatului autohton e încă greu de spus. Reprezentanţii Horticultura au curăţat primele frunze care s-au îngălbenit în „perioada de acomodare”.
Cert este că 18 poliţişti locali care ar putea să se ocupe de alte probleme importante cu care se confruntă timişorenii păzesc, în trei schimburi, câte şase pe tură, ziua şi noaptea, palmierii din centrul oraşului. Cifra a fost confirmată de către reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara, iar mobilizarea s-a făcut la solicitarea conducerii primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!