Violenţa asupra copiilor poate fi întâlnită pretutindeni: violenţa fizică (pedeapsă corporală), neglijarea, violenţa sexuală, practicile tradiţionale dăunătoare (inclusiv căsătoriile timpurii sau forţate) violenţa psihologică (insultă, ignorare, respingere, ameninţare, indiferenţă emoţională). Violenţa pe care copiii o experimentează în cadrul familiei poate avea consecinţe pe termen lung pentru sănătatea şi dezvoltarea lor. Violenţa asupra copilului se întâlneşte şi în şcoli şi în alte servicii educaţionale şi poate veni din partea cadrelor didactice, elevilor sau persoanelor din afara şcolii, manifestându-se sub formă de pedepse fizice sau psihologice, intimidare, ameninţare cu arme. În comunitate sunt întâlnite, cel mai adesea, forme de violenţă împotriva copiilor care trăiesc pe stradă.
Pentru a marca Ziua împotriva Violenţei asupra Copilului în România, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş va organiza o campanie cu rol de sensibilizare a populaţiei cu privire la fenomenul abuzurilor asupra copilului şi de informare a cetăţenilor cu privire la existenţa Telefonului Copilului – 0256-983. În acest sens, au fost editate un afiş de promovare a Telefonului Copilului şi o broşură în care sunt prezentate informaţii concludente referitoare la efectele abuzurilor asupra copiilor, tipurile de comportament specifice copiilor abuzaţi, modalităţi de prevenire ale abuzurilor asupra copiilor etc. Aceste materiale vor fi distribuite, în perioada imediat următoare, în întreg judeţul Timiş, ele fiind destinate cu precădere asistenţilor sociali din mediul rural, cadrelor didactice, educatorilor, altor persoane re referinţă din cadrul comunităţii locale.
Telefonul copilului, disponibil non-stop
Pentru sesizarea tuturor situaţiilor în care sănătatea şi siguranţa unui copil este pusă în pericol, DGASPC Timiş a înfiinţat serviciul specializat „Telefonul copilului”, care, din aprilie 2008, a fost transferat în cadrul Serviciului INTAKE al DGASPC Timiş. Acest serviciu există în Timişoara din 2003, iar din octombrie 2005 funcţionează cu program non-stop şi cu echipă gata de deplasare în orice moment. Numărul de telefon 0256-983 poate fi apelat în orice moment al zilei, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze autorităţile cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate. La nivelul judeţului Timiş, în primul trimestru al anului în curs, au fost confirmate 187 cazuri de abuz şi neglijare, dintre care 148 sunt cazuri de neglijare severă. În 48 de situaţii s-a impus scoaterea copiilor în regim de urgenţă din familie şi plasarea lor într-o instituţie de ocrotire sau la asistent maternal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!