În urma unui studiu realizat de Organizația Salvați Copiii în 2023, în regiunea de Vest a României, 48.177 de copii au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, iar unul din 14 a avut ambii părinți plecați.
Conform datelor colectate în luna noiembrie a acestui an de către Inspectoratul Școlar Județean Timiș de la toate unitățile de învățământ din județ, 1970 de copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în altă țară. 163 de copii din județul Timiș au ambii părinți plecați în străinătate.
La nivelul județului Timiș, cei mai mulți copii au tatăl plecat la muncă, și anume 1071. În situația în care doar mama este plecată se află 393 de copii. 181 de copii provin din familii monoparentale în care tatăl, care este unic susținător, este plecat la muncă în străinătate. Nu la mare diferență se află și numărul copiilor cu mama plecată în altă țară, ea fiind și unic susținător, mai exact 156 de copii.
Cine are grijă de copiii care rămân în România?
Părinții români tind să plece pentru a lucra în țări precum Austria, Germania, Italia și Spania. Din cauza distanței, aceștia ajung acasă doar de câteva ori pe an. Astfel, copiii sunt crescuți de părintele rămas sau de bunici. Din această cauză, copiii trec printr-o responsabilizare prematură, fiind obligați să se ocupe de treburile casei.
Plecarea părinților are efecte și asupra educației copilului. Absenteismul școlar este mai ridicat în rândul copiilor cu părinți plecați. Lipsa focusului pe educația copilului duce și la comportamente dăunătoare precum violență, consumul alcool și alte substanțe. Totuși, din cauza stigmei existente față de copiii care se află în această situație, ei sunt la rândul lor agresați fizic și verbal de către colegi sau cadre didactice.
Trimite articolul
XAlo … se aude si la PSD si UDMR ca voi ati fost cam tot timpul la ciolanul de la Victoria !! Voi ne-ati adus ,,bunastarea ,, in natiune !!