Conform unui raport național privind situația drogurilor, realizat de Agenția Națională Antidrog (ANA), în anul 2015, canabisul era cel mai consumat drog în România, în special în rândul tinerilor. De asemenea, și în ceea ce privește piața drogurilor, se remarcă o creștere în anul 2014 a cantităţii de canabis – masă verde recoltată, în timp ce numărul capturilor la nivel stradal crește în fiecare an.
Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, 4,6% din populaţia generală cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 ani declarând că a experimentat consumul de canabis, arată o analiză cu titlul „Drogurile”, realizată de Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Promovare și Evaluare a Stării de Sănătate și Centrul Regional se Sănătate Publică Timișoara.
Regiunea de Vest este pe locul trei la consumul de canabis, la nivel național. Pe primul loc este Regiunea București-Ilfov, unde 10 la sută din populație a încercat canabis măcar o dată în viață. Pe locul doi este sud-estul României, unde procentul ajunge la 5,2 la sută, iar pe locul trei vestul țării, unde procentul celor care au încercat canabisul măcar o dată este de 2,9 la sută.
Cel mai mare consum de canabis se înregistrează în Bucureşti-Ilfov, unde 10% din populaţia regiunii a încercat canabis cel puţin o dată în viaţă, 4,4% a consumat în ultimul an şi 2,3% în ultima lună, în ceea ce privește anul 2014.
În Regiunea de Vest, 2.9 la sută din populație a încercat canabis cel puțin o dată în viață, 1 la sută a consumat în anul 2014, iar 0,2 la sută în ultima lună a anului 2014.
Rata de continuare a consumului recent de canabis, respectiv proporţia celor care au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis şi care au făcut acest lucru şi în ultimele 12
luni, este 43%, arată raportul realizat în anul 2015.
Consumul de canabis este mai pregnant în rândul bărbaţilor. Cea mai mare valoare în ceea ce privește consumul de canabis se înregistrează pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 ani (7,4%), iar procentul consumatorilor pentru grupa de vârstă 15-24 ani este de 3,4% la nivel național. În cazul populaţiei adulte (35-44 ani), consumul experimental se situează în jurul valorii de 2%.
Consumul de canabis este predominant în mediul urban. 6,6% din populaţia României care locuieşte în mediul urban a încercat cel puţin o dată în viaţă să consume canabis.
Cea mai mică vârstă de debut declarată de către cei care au experimentat consumul de canabis a fost 10 ani, iar cea mai mare – 50 de ani.
În anul 2014 au fost raportate 453 cazuri de urgenţe medicale datorate consumului de canabis (consum singular sau în combinaţie), iar în anul 2013 au fost înregistrate 423 astfel de cazuri.
Cei care ajung la urgențe din cauza consumului de canabis provin, cel mai des, din Cluj, Bucureşti, Mureş, Timiş şi Constanţa – 68,4% din totalul la nivel național al celor care ajung pe mâna doctorilor, la camera de gardă, pentru că au consumat astfel de substanțe.
În ceea ce privește ocupația persoanelor care s-au prezentat la serviciile de urgenţă pentru probleme datorate consumului de canabis, aproape o treime (32,7%) dintre aceştia sunt elevi sau studenţi, 20,4% lucrează cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, iar 39,4% dintre aceştia sunt fără ocupaţie.
Conform raportului ANA, în anul 2014, în Timiș au fost peste 25 de cazuri de urgență cauzate de consumul de canabis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!