Vă reamintim, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se derulează un program de finanțare a investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților. Prin acest program este asigurată cofinanțarea proiectelor promovate de administrațiile publice locale.
Primăria Timișoara va aplica pentru a obține o finanțare națională nerambursabilă prin Programul Termoficare al Ministerului Dezvoltării. Scopul este retehnologizarea unui segment de 3,69 km de conducte magistrale din rețeaua primară a orașului.
„Continuăm investițiile în Timișoara și în servicii publice care să funcționeze pentru cetățeni. Cu toții știm că sistemul centralizat de termoficare are probleme și că una dintre cele mai mari o reprezintă pierderile de agent termic. Cauza a fost lipsa cronică de acțiune. În acest mandat, ca să reducem pierderile, am modernizat aproape 30 de kilometri de conducte. Un munte de țevi. Facem ce trebuia făcut de mult și căutăm constant să atragem finanțare, pentru a pune la punct infrastructura de bază a Timișoarei”, transmite viceprimarul Ruben Lațcău.
Studiul de Fezabilitate pentru acest proiect a fost aprobat în vara anului 2020 de aleșii locali. Ulterior, în 2021, Consiliul Local Timișoara a aprobat actualizarea SF-ului și a indicatorilor tehnico-economici. La finalul anului 2022, prin HCL, a fost aprobată actualizarea Devizului General pentru acest obiectiv de investiții, care vizează retehnologizarea a două trasee de rețea primară de termoficare:
- unul amplasat în zona centrală de la Podul Michelangelo până la Str. Paris (intersecția cu str. Col. Enescu)
- al doilea situat în zona străzilor Constantin cel Mare, Volta, Brazilor, Holdelor, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Perlei.
Zonele vizate sunt: str. Michelangelo, Parcul I.C. Brătianu, bd. Mihai Eminescu, str. M. Robespierre, Piața Iancu Huniade, bd. 20 Decembrie, str. Nikolaus Lenau, Piața Victoriei, str. Dr. Nicolae Paulescu, str. Paris (până la intersecția cu str. Col. Enescu).
Străzile vizate din zona Lipovei sunt: str. Constantin cel Mare, str. Pomiculturii, str. Volta, str. Brazilor, str. Martir Alexandru Chorosi, Aleea Aurel Ciupe, str. Holdelor, str. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, str. Perlei, Aleea Arcașilor.
Valoarea totală a investiției se ridică la peste 73,5 milioane de lei, cu TVA inclus, echivalentul a aproape 15 milioane de euro. Se dorește reabilitarea a 3,693 km de rețea.
Potrivit regulamentului de participare, lucrările se pot finanța în proporție de maxim 85% din bugetul Ministerului Dezvoltării, urmând ca minim 15% să fie acoperiți din fondurile municipalității. Tot din bugetul local trebuie finanțate toate cheltuielile neeligibile aferente proiectului, dar și cele legate de pregătirea proiectului și formularea cererii de finanțare.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPhiii, iara gramezi de bani “de la centru”. Sa fie dati si sa fie primiti si folositi cum trebuie.
-
Cred ca asta e maximul de pozitiv cat poti fi tu, vis-a-vis de actuala administratie.
-
Pe actūala administratie doar incompetenta totala o impiedica in realizarea ticalosiilor pe care le-ar face daca s-ar pricepe cat de cat. Comentariūl meū era strict ironic la doūa aspecte:
1.Timisoara are diiitamai būgetūl(alte orase fac mai mūlt cū mai pūtin), poate face si proiecte pe fondūri eūropene, dar tot cū mana intinsa la “centrū”
2. majoritatea locūitorilor oraselor mari(būcūresti, timisoara, clūj etc) aū impresia ca “centrūl” le ia banii, fara sa aiba habar nici cat prodūc si nici cat consūma, stiū doar de cote din impozite ca se dūc la “centrū”. Ei, orasele mari sūnt pe minūs(ex scandalūl cū cheltūielile cū asistenta sociala), dar cetatenii se simt “fūrati”, ca asa le zice lor ūn primar saū altūl. Nimeni nū vorbeste de cat se cheltūie de la būgetūl de stat pentrū orase. Ca sa nū mai vorbesc de atitūdinea de “sūperiori”, cūm adica sa daū eū bani pentrū a sūbventiona metroūl din būcūresti saū sa faca metroū in clūj??? saū sa daū pentrū catūnūl de la naiba din praznic? doamne feri, nū daū nimic! sa mūnceasca aia, de ce nū atrag investitii? de lenesi! saū sa se mūte! dar nū cūmva sa vina aici, e si asa plin de d’astia veniti recent; decat daca am eū nevoie de angajati si nū gasesc de pe aici 🤣 Dar noi sūntem o tzara, ūn popor! 😂🤣😂. Nū, sūntem o popūlatie divizata de niste smecheri, e simplū, divide et impera. Solidaritate? Doamne feri, foarte pericūloasa! Asa ca șo pe “ailalti” biciclistii oe soferi, privatii oe būgetari, vestūl pe est si sūd, angajatii pe pensionari. Daca n-ar fi “ailalti” tie cetatene ti-ar fi bine, nū te ūita “in sūs” la clasa politica pe care si Tū ai ales-o!Bonūs:
3. Simpaticūle 🤪-
Si vaxcinati vs nevaxcinati cu ocazia pandemiei.
-
😀
-
-
-
Un ac intr-un car cu paie…. la pariu ca incepeti cu strazile recent renovate, ca sa nu ne prindem de cat de prost au fost facute si sa faceti astfel paguba nevazuta?
Și pe strada Abrud au pus conducte noi de termoficare sub șosea le-au pus dopuri la capete și au pus pământ peste ele. De 3 ani sunt țevi noi sub strada Abrud dar nu sunt conectate la punctul termic și niciun bloc sau casă de pe strada nu sunt conectate la tevile “noi”. Au pus tevi noi sub pământ si nu le foloseste nimeni. Așa ceva numai la noi mai vezi.