Prefectul Mihai Ritivoiu a avut marți o ședință cu reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare, ai Apelor Române, ai Primăriei Parța şi ai reprezentanților unei ferme de suine.
Din păcate, suspiciunea de pestă porcină africană a fost confirmată în Parța atât de analizele Direcției Sanitar-Veterinare, cât și de probele trimise la București pentru reconfirmare.
Flavius Nicoară, directorul DSV Timiș, ne-a declarat că ferma aparține firmei Smithfield și instituția a demarat o anchetă pentru a afla cum a ajuns pesta porcină africană la Parța. Nicoară ne-a mai spus că 39.000 de porci vor fi uciși. Apoi, o parte vor fi arși și altă parte îngropați în condiții de siguranță.
„Ieri (n.r. – marți) s-a mers în teren, am identificat terenul unde se va realiza îngroparea şi am stabilit procedura de urmat. Am convocat pentru astăzi la ora 12:00 Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a definitiva măsurile. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârşitoare. O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câțiva kilometri distanță”, a transmis, miercuri, prefectul Mihai Ritivoiu.
UPDATE. Decizii pentru limitarea răspândirii pestei porcine
Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, convocat miercuri, la prânz, de prefectul Mihai Ritivoiu, a luat unele decizii în acest caz. Este vorba despre uciderea imediată a tuturor porcilor din ferma de la Parța, care vor fi incinerați sau îngropați.
„Porcii care au murit deja de boală au fost incinerați. Este interzis transportul de animale în aceste zone (n.r. – Parța și comunele limitrofe). Avem o comisie de anchetă și o altă comisie care va evalua pagubele. Dacă se dovedește că ferma a respectat normele de biosecuritate are șanse mari să fie despăgubită.
Mâine vom avea discuții cu administratorii fondurilor de vânătoare și primarii din zona expusă.
Vreau să asigur pe toată lumea că virusul nu este contagios și nici periculos pentru oameni.
Problema este cu atât mai mare cu cât firma Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din România, mai are două ferme în apropiere, una la trei și alta la șapte kilometri.
Fiecare porc din zonă va fi urmărit și dacă este cazul va fi neutralizat.
Poliția, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Jandarmeria vor face filtre pentru a evita transportul animalelor vii în zona Parța”, a declarat, miercuri, prefectul Mihai Ritivoiu.
Trimite articolul
XCum de apare pesta asta doar la porcii romani?
-
E trimisa exact inainte de anul nou !
Oare pe cine o fi suparat astia de la Smitfield….
In tot occidentul, mai ales in America suntem martori la abatoare care ard din temelie, “focare” de tot felul, si sacrificam l agreu animale, dar marea resetare e teorie conspirationista. Asti avor sa le mancat din palma, ce vor ei, cand vor ei, totul digitalizat la maxim. Trezirea natiune, si detinatorului cheii la postat pe site, trezirea tovarase, deschide ochii, ca si tu vei fi afectat.
🐞🐜🦗🐛🦟!!! pofta buna…
Ce fac autoritatile pentru prevenirea pestelor ?
-
“autoritatile”? prevenire? 🥴
Pesta in Timis, antrax in Alba. Oare ce mai urmeaza?