Cei de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) anunță că prin Programul Regional Vest 2021-2027 vor fi investiți aproape 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea de noi parcuri, grădini și alte zone verzi de recreere.
ADR Vest a elaborat o versiune draft a ghidului de finanțare, care se află în perioada de consultare publică, până la finalul lunii martie. Observații și propuneri pot fi trimise pe adresa de e-mail consultare@adrvest.ro.
Fondurile europene se adresează în primul rând municipiilor reședință de județ – Timișoara, Reșița, Arad și Deva, dar și celelalte primării de municipii și orașe din Regiunea Vest pot depune proiecte. De asemenea, primăriile pot face parteneriate cu consiliile județene, pentru a veni împreună cu idei.
Spații verzi noi
Crearea de spații verzi noi contribuie la sănătatea și bunăstarea oamenilor, dar și a mediului. Spațiile verzi absorb dioxidul de carbon și alte poluanți din aer și produc oxigen, îmbunătățind calitatea aerului și reducând impactul negativ al poluării.
În plus, spațiile verzi pot „îndulci” aspectul unui oraș și pot crea un mediu mai atractiv și plăcut pentru locuitorii și vizitatorii acestuia. Aici, oamenii pot face diverse activități în aer liber, cum ar fi jogging-ul, mersul cu bicicleta sau plimbările în natură.
Un lucru interesant de remarcat este „insula de căldură urbană”, care se referă la faptul că zonele urbane resimt creșterea temperaturilor mai intens decât zonele rurale. Potrivit datelor prezentate de Agenția Europeană pentru Mediu, până în 2052, România ar putea trece prin până la șase valuri de căldură extremă, iar insula de căldură urbană va trece de 2°C pe perioada verii. Crearea unor spații verzi noi însă poate ajuta la combaterea acestui fenomen. Zonele verzi oferă umbră, cresc umiditatea în atmosferă și deviază radiațiile solare.
Investițiile care se vor face prin Programul Regional Vest 2021-2027 sunt cu atât mai importante cu cât în această regiune suprafața de spațiu verde este de doar 22,5 mp/locuitor, față de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de 50 mp/locuitor.
Vor fi finanțare proiecte care implică crearea de noi parcuri, grădini, scuaruri, zone verzi pentru recreere, dar și amenajarea și dotarea spațiilor verzi de tipul aleilor pietonale, pistelor pentru bicicliști etc. Vor avea prioritate spațiile verzi din zonele dens populate și ușor accesibile, cele care susțin biodiversitatea și care folosesc materiale prietenoase cu mediul.
Trimite articolul
XUnde creezi spatii verzi noi in Timisoara? Asta e o gluma proasta. Fara sa dobori vreo cladire sau sa desfiintezi o parcare, n-ai loc nici sa arunci un chibrit. Bafta la ambele variante, mai ales a doua, fara sa va sara lumea in cap. Mai bine transpira ca un caine vara decat sa nu aiba unde sa-si parcheze cazanu ruginit si chituit.
povesti, spatiile verzi erau creeate de mult daca se dorea si nu cu 40 milioane de euro, se putaeu face gratis cu contributia cetatenilor direct interesati. Problema e cu terenurile disponibile pentru asa ceva.
Cine stie la ce firme vor ajunge banii si spatii verzi tot nu vor fi.
De ex in Blajcovici langa Aquatim. Un teren destinat unui parc si care de ani de zile e plin de gunoaie!
Idea e buna numai cand este gate cine la va antretine , si aduna
gunoaiele ????
Drumuri drepte fara gropi si denivelari care pun in pericol siguranta traficului pe cand?