În ședința festivă programată miercuri, consilierii locali vor acorda titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei mai multor persoane. Anul trecut, la 25 de ani de la Revoluție, alți aproape 80 de revoluționari au primit acest titlu.
Potrivit autorităților locale, cei care vor deveni cetățeni de onoare „s-au remarcat în timpul Revoluției din 1989”.
„În urmă cu 26 de ani, pe străzile Timișoarei se strigă pentru prima dată cuvântul Libertate! Pe 16 decembrie 1989, timișorenii au fost primii care au înțeles că stă în puterea lor să schimbe cursul istoriei și au avut curajul să facă acest lucru”, spun reprezentanții primăriei, care motivează mai multe adrese primite de la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, prin care se propune acordarea acestui titlu persoanelor care dețin calitatea de „Luptător Reținut”, „Luptător Rănit” și „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite”.
Astfel, dacă proiectul de hotărâre este votat fără obiecții, vor deveni cetățeni de onoare ai Timișoarei următorii revoluționari: Ioan Antochi, Viorel Arhip, Moisă Baciu, Ioan Gheorghe Bândaru, Sorin Bulgăr, Aurel Chindea, Vasile Mircea Conisceac, Marian Cozariuc, Gerhard Culman, Alexandru Corneliu Cuțară, Marius Petrișor Dalea, Aurel Ghibirdic, Virgil Hosu, Marius Iacovania, Iosif Jude, Andrei Matei Kali, Eugenia Maria Laszlo, Silviu Viorel Manea, Valeriu Constantin Marcu, Sabin Mărieș, Marian Melinte, Ionel Oncioiu, Maricel Părpăluță, Viorel Zoltan Sasca, Călin Vasile Vasi, Adrian Velcsov, Nicolae Lăzărescu, Valer Bercia, Ioan Dan Ciataraș Lossen, Ștefan Florin Cuzic, Cătălin Nicolae Galoș, Sandu Ambroziu Hanuș, Sorin Radu Iordăchescu, Ioan Joldiș, Aurel Popovici, Nicolae Iosif Rusan, Corneliu Vaida și Daniel Zăgănescu. Călin Vasi a fost consilier local al Timișoarei, iar Viorel Sasca a fost consilier județean.
UPDATE. Ședință festivă fără scandal
Aproape toți revoluționarii care au devenit cetățeni de onoare ai Timișoarei au participat la ședința festivă de miercuri să-și ridice diploma și placheta. Printre cei care nu s-au prezentat la momentul festiv s-a numărat și Corneliu Vaida, un cunoscut activist civic din oraș, contestator al primarului Nicolae Robu.
Câțiva dintre ei au și luat cuvântul în fața colegilor lor, însă nu s-a mai lăsat cu scandaluri așa cum s-a întâmplat în anii precedenți. Un singur revoluționar nu a fost la fel de pașnic precum colegii lui. Tudorin Burlacu, președintele Asociaţiei “Frăţie, Egalitate, Cooperare, Colaborare”, a spus că din victorioși, revoluționarii au ajuns… „loserii Revoluției”.
„I-am auzit pe cetățenii de onoare propuși, mă bucur că mulți sunt de la Asociația ALTAR, care și merită, dar regret că or existat asociații cum e a noastră care nu au știut, că poate am fi propus și noi, mai aveam oameni. Vă spun foarte trist că acum, la 26 de ani de la Revoluție, constat că din victorioșii din 1989 suntem loserii Revoluției. Cauza este foarte clară: noi am fost uniți atunci, pentru că în fața morții nu aveam decât unitatea, nu ne aștepta decât un singur glonț. Nu s-a realizat o separație reală a puterilor de stat, nu s-au făcut pașii pe care i-am cerut în vederea democratizării statului nostru”, a declarat Burlacu.
Și nelipsitul Lorin Fortuna a ținut un discurs care cu greu a putut fi întrerupt de președintele de ședință. Fortuna l-a criticat cum a putut pe primarul Timișoarei, anunțând că se gândește să candideze pentru fotoliul de primar al orașului, împotriva lui Nicolae Robu. Printre subiectele discutate de el, la 26 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, în sala plină de revoluționari, s-au numărat copacii din Piața Libertății și pământul care a fost folosit pentru plantarea acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!