Un caz înregistrat în această perioadă este cel în care mama a fost cea care a spus medicilor, la patru zile de la producerea abuzului, că cel mic a căzut din pat, în spital şi s-a lovit. Cei de la spital au spus celor de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş că este posibil ca acest caz să fie un abuz, pentru că cel mic prezenta şi echimoze. În final, mama a recunoscut că a abuzat copilul. La patru ani, copilul este şi nevăzător. Cei de la DGASPC au anunţat organele de anchetă, iar în cursul investigaţiilor tatăl a mai declarat că atunci când mama era supărată, îl muşca pe copil. Este doar unul dintre cele 497 de cazuri de abuz continuat în perioada ianuarie-septembrie 2015 pe teritoriul judeţului Timiş.
„Pentru 123 de copii am instituit măsură de protecţie, iar pe ceilalţi i-am menţinut în familie, monitorizaţi, ori i-am plasat la rude până la gradul 4”, spune Emilia Milutinovici, directorul DGASPC Timiş.
Un număr şocant este 13 – atâtea cazuri de abuz sexual au avut loc asupra copiilor în perioada mai sus menţiuonată în Timiş, dintre care 8 în mediul rural.
„Avem 13 cazuri de abuz sexual, toate au fost sesizate organelor de Poliţie, am instituit măsuri de protecţie pentru 5 copii, majoritatea abuzatorilor sunt concubinii mamelor, sunt cazuri când mamele tac şi ascund această infracţiune”, spune Emilia Milutinovici, directorul DGASPC Timiş.
O fetiţă de 6 ani a fost abuzată de fratele mamei, ea nu a spus nimic, a fost dusă la bunica, de unde nu a mai vrut să plece. Bunicii au aflat şi au anunţat Poliţia. Fetiţei i s-a făcut examen, în urma căruia au fost constatate leziuni externe în zona genitală. În acest caz s-au instituit măsuri de protecţie la bunica paternă, iar cea mică e sub monitorizare.
Din păcate, au fost înregistrate abuzuri de toate felurile. La capitolul neglijare a copiilor, Timişul are 438 de cazuri.
„În iarnă a trebuit să luăm din două familii 25 de copii, dintr-una 13 şi dintr-una 12. Sesizarea a fost făcută de către primarul din localitate. Era vorba de lipsuri materiale ale celor două familii. Noi, împreună cu primăria, am participat la spirjinirea celor două familii cu haine, alimente, tot ceea ce este neecsar copiilor, erau copii de la 9 luni până la 17 ani, lemne de foc, monitorizarea a fost permanentă. Am constatat că copiii duceau greu lipsurile materiale. Am intervenit şi le-am spus părinţilor care este riscul în situaţia în care nu se conformează tuturor măsurilor”, spune Emilia Milutinovici.
Abuzul emoţional apare în 19 cazuri, mai mult de două pe lună, iar abuzul fizic a fost constatat în cazul a 27 de copii din Timiş. În perioada ianuarie – septembrie 2015 au fost sesizate la sediul DGASPC Timiş 704 de posibile situaţii de risc. 497 au fost confirmate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!