Spațiile verzi din Timișoara urmează să fie trecute, în premieră, într-un registru digital. Acesta va fi realizat de asocierea Eterra Map SRL și Megagis SRL, contra sumei de 2.832.000 de lei (TVA inclus), adică aproape 600.000 de euro.
Potrivit lege5.ro, Eterra Map SRL este o firmă din Târgoviște, înființată acum 13 ani, care în anul 2021 avea opt angajați, o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei, un profit de aproape 500.000 de lei, dar și datorii de peste 350.000 de lei. Megagis SRL este tot din Târgoviște, cu o vechime de 11 ani, iar în 2021 avea 21 de angajați, o cifră de afaceri de 4,2 milioane de lei, un profit de cca. 2,4 milioane de lei și datorii de 460.000 de lei.
Cele două s-au angajat că vor elabora Registrul Spațiilor Verzi în format digital în 24 de luni de la ordinul de începere.
„Registrul este important pentru protejarea spațiului verde al Timișoarei. Vom avea în sfârșit o evidență clară a spațiilor verzi, a numărului de arbori și a stării lor de sănătate. Pe baza acestor date vom putea construi o strategie de creștere a spațiului verde în Timișoara și de a preveni situațiile în care arbori și zone verzi dispar pentru a face loc betoanelor”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Cum se va face inventarul
După implementarea platformei digitale, etapă care teoretic ar trebui să dureze șase luni, datele din oraș referitoare la spațiile verzi vor fi colectate cu ajutorul echipamentelor specializate, cu scanner LIDAR, și vor fi măsurate suprafețele exacte ale parcurilor, scuarurilor, aliniamentelor stradale etc.
Arborii, arbuștii și gardul viu vor fi inventariați după specie, vârstă și condiție, iar baza de date va fi actualizată în permanență. Arborii ocrotiți, cu valoare estetică deosebită și cu un au diametru mai mare de 50 de cm, vor fi scanați integral și transpuși într-un model 3D. Tot pentru ei se va realiza o imagine termică, pentru verificarea stării de sănătate.
Conform datelor existente, Timișoara are peste 160.000 de arbori și 525 de hectare de spații verzi.
Registrul spațiilor verzi cuprinde un sistem informațional de tip GIS (geographic information system), cu o interfață de tip hartă digitală. El reprezintă o obligație legală pentru administrațiile locale.
Vă reamintim, în 2021, Primăria Timișoara a fost amendată de inspectorii Gărzii de Mediu pentru că nu avea un astfel de Registru al Spațiilor Verzi. Un an mai târziu, în septembrie 2022, municipalitatea a lansat licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de realizarea acestuia.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XO tara care se va prabusi sub capusarea birocratica
Ce iti e si cu garda asta de mediu,amendeaza primaria(tot noi platim) pentru ca nu are registru de spatii verzi.Deci ne amendeaza pe noi cetatenii pentru ca nu le punem la dispozitie o harta detaliata a spatilor verzi,pe care ei oricum nu le protejeaza.
Trantorii din parlament pun institutiile sa se amendeze intre ele ca sa mai ia un ban in plus de la cetateni.
Alti bani alta distractie …cadastru verde exista numai ca degeaba .
Pe Barnutiu la 53 numitul Barabas a taiat peste 20 de pomi din cadastrul verde si combinatia Bere,Radoslav,Cojocari etc a fost ca in atatea alte cazuri degeaba …
Timisoara avea Cadastru Verde din 2001. Prima evidenta a spatiilor verzi din Romania. Abia in 2007 a aparut Legea 24 a Registrului spatiilor verzi. In Cadastrul Verde se prevedea inclusiv valoarea amenzii in functie de importanta arborelui extras ilegal. Mai mult, se stabilea capacitatea de absorbtie a noxelor de catre fiecare arbore. Nu s-a dorit utilizarea acestuia la capacitatea lui.
Acum caietul de sarcini a fost facut cu exclusivitate pe partea de TOPO-GIS (de unde si firmele care au castigat). La ce-ti trebuie scanare 3D LIDAR laser la o coroana care la anul se modifica prin crestere sau degradare naturala. Nici macar in Legea 24 nu se cere asa ceva. Cum se zice ,”Ce-i lipseste chelului ? Tichie de margaritar. “