După verificările executate la unitățile de învățământ de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș rezultă că, până în prezent, 96 de clădiri ale școlilor și grădinițelor din Timiș funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Verificările au avut loc de-a lungul anilor (în ultimele 12 luni au fost verificate 39 de clădiri), iar în aceste zile, când s-a „tras linie” a rezultat că sunt 96 de clădiri fără autorizație de securitate la incendiu, care aparțin de școli și grădinițe din Timiș. În cel mai vestic județ al țării funcționează 595 de unități de învățământ.
Printre clădirile unităților de învățământ din Timiș care nu au autorizație de securitate la incendiu se numără Școala Gimnazială Sudriaș, Clubul copiilor Lugoj, Şcoala Gimnazială nr. 30, Liceul Teoretic Recaș, Şcoala Gimnazială Remetea Mare, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau Liceul Teoretic William Shakespeare, Grădiniţa PP 26 Timişoara, Şcoala gimnazială Moşniţa Nouă, Liceul Teoretic Bela Bartok Timişoara, Liceul teoretic Buziaş, Liceul Logos Timişoara, Liceul Tehnic Electrotimiş, Colegiul Tehnic Casa Verde, Colegiul naţional Constantin Diaconovici Loga, Liceul Teologic Baptist, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida.
„În vederea intrării în legalitate pentru o parte din clădiri este necesar a se executa anumite investiții (modificări constructive, dotarea cu instalații de apărare împotriva incendiilor), fiind astfel solicitate și obținute un număr de 31 avize de securitate la incendiu, urmând ca după finalizarea investițiilor să fie solicitată autorizația de securitate la incendiu. (…) În lunile aprilie-mai au fost verificare împreună cu reprezentanții Primăriei Timișoara toate unitățile de învățământ de la nivelul municipiului, iar până sfârșitul anului 2019 se vor verifica toate U.A.T-urile care au în subordine unități de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș.
Conform Legii 307 din 2006, autorizația de securitate la incendiu este „actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței esențiale securitate la incendiu – la construcții, instalații tehnologice și alte amenajări; autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței esențiale – securitate la incendiu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!