Județul Timiş are aproximativ 28.000 de pacienţi cu diabet înregistraţi, dar numărul lor este în creştere. Din păcate, vârsta la care se manifestă diabetul este din ce în ce mai mică. Importanţa adoptării unor comportamente sănătoase în prevenirea diabetului zaharat este dezbătută de specialiştii din cadrul Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Timişoara în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”
Iniţiativa se desfăşoară în 11 centre de diabet din România şi se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014, ce se marchează pe data de 14 noiembrie.
Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.
În ceea ce priveşte România, aproximativ 2 milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste 3 milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Îngrijorător este că, deşi până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă. Astfel, este încurajată o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci. De asemenea, se recomandă atingerea sau menținere unei greutăți sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice. Adoptarea acestor comportamente sănătoase ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat în controlul valorilor glicemice şi în evitarea complicaţiilor severe asociate.
„Rezultatele studiului PREDATORR ne arată o prevalenţă îngrijorătoare a diabetului zaharat în țara noastră, România ocupând locul al doilea în Europa, după Turcia. Peste 2 milioane de români suferă de această maladie gravă, iar numărul celor care sunt în faza de prediabet este mult mai mare. Aproximativ 28.000 de persoane cu diabet sunt înregistrate în judeţul Timiş. Este extrem de important să ne unim forţele şi să intensificăm măsurile de prevenţie şi control”, a declarat Romulus Timar, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Timişoara.
Diabetul este cauza principală de orbire, de amputare şi a stadiilor finale ale bolilor cronice de rinichi. Majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat – 60 la sută – mor din cauza bolilor de inimă. Numărul pacienţilor e în creştere – 28.000 de pacienţi înregistraţi în Timiş. În România şi numărul diabeticilor trataţi cu insulină a crescut în ultima perioadă destul de mult – a 10-a ţară în Europa din punct de vedere al diabetului de tip I. Este o boală foarte costisitoare, cu un profund caracter social, complicaţiile costă foarte mult – pacientul poate supravieţui ani mulţi, poate avea o calitate a vieţii adecvată, dacă este tratat corespunzător.
Studiile efectuate în ultima perioadă au dovedit că dieta are o importanţă foarte mare atât în prevenirea cât şi în managementul bolii. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei – organismul îşi poate desfăşura metabolismul în condiţii optime. A lua micul dejun este o condiţie esenţială. Un studiu apărut acum doi ani a arătat că servirea micului dejun poate să prevină sau să întârzie apariţia diabetului zaharat. Trebuie consumate cât mai multe legume şi fructe, trei porţii de legume şi fructe, cereale integrale, carne slabă, peşte, mesele să fie echilibrate şi să aducă şi un raport optim de minerale şi de fibre. Atunci riscul de obezitate şi de diabet zaharat tip doi e mai mic.
„În ultimii 10-12 ani incidenţa diabetului zaharat tip I la copii a crescut. Grupa de vârstă afectată a devenit tot mai mică – am avut cazuri de diabet zaharat la 1-3 ani”, spune Iulian Velea, preşedinte Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Endocrinologie Pediatrică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!