Memorandumul de colaborare dintre Fundaţia româno-germană Aquademica, al cărei co-fondator este societatea Aquatim, şi German Water Partnership (GWP) a fost semnat, joi, la Primăria Timișoara. La eveniment au participat, alături de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, și directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu, și consulul Germaniei la Timișoara, Excelenţa Sa Klaus Christian Olasz.
„Documentul deschide drumul unei colaborări de lungă durată pentru schimburi de experienţă şi participare la proiecte comune de dezvoltare profesională în domeniul apei”, spun reprezentanţii Fundaţiei Aquademica.
German Water Partnership este o asociaţie de firme, instituţii şi universităţi care funcţionează sub tutela ministerelor federale ale mediului, economiei, ştiinţei şi cercetării, de dezvoltare şi de externe. Obiectivul asociaţiei este promovarea pe plan internaţional a industriei şi tehnologiei germane de management al apelor. În anul 2009, în cadrul asociaţiei s-a înfiinţat şi Forumul România, care urmăreşte dezvoltarea unui cadru de colaborare între profesioniştii din cele cele două ţări.„German Water Partnership are o vârstă de 4 ani, este o asociaţie cu aproximativ 330 de membri din Republica Federală Germania. Ţinta noastră este ca experienţa în gospodărirea apei care în Germania are o experienţă de peste 150 de ani să fie transportată în lumea largă. Ne-am pus ca ţintă 15 ţări, printre care de la început s-a aflat şi România pentru că ştim că este membră UE şi în această zonă este nevoie de această tehnologie şi această cooperare. (…) Prin acest parteneriat vrem să ne aducem contribuţia pentru ca gospodărirea apelor publice să aibă personalul calificat necesar”, a afirmat Stefan Girod, din partea GWP.
Marele avantaj al acestor parteneriate pentru operatorul regional de apă şi canalizare Aquatim este formarea personalului. „Cheia succesului este pregătirea profesională. Calificarea personalului reprezintă întotdeauna un avantaj competetiv pentru orice firmă. Aquademica este soluţia Aquatim pentru pregătirea profesională a angajaţilor şi nu putea găsi un partener mai bun ca partea germană, care a rezolvat cu succes problema apei şi a canalizării. În afară de pregătirea profesională, există şi un puternic transfer de know-how din Germania spre România”, a adăugat directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
Fundaţia Aquademica pune la dispoziţia specialiştilor români din industria apei programe de instruire profesională. Anul trecut fundaţia a organizat 14 cursuri şi seminarii, la care au participat peste 350 de cursanţi, de la 41 de companii din întreaga ţară. Un alt domeniu abordat este cel al proiectelor naţionale şi internaţionale având ca obiect gestionarea mediului, în special a apei potabile şi uzate, spun reprezentanţii Fundaţiei Aquademica.
Timisorenii isi vor citi contoarele de apa de la …birou
Citiți principiile noastre de moderare aici!