Acest mesaj nu este o noutate, compania atrăgând și până acum atenția că sistemul de aprovizionare cu apă a fost dimensionat doar pentru consumul menajer al populației.
„Astfel, folosirea de către unii utilizatori a apei potabile în alte scopuri poate provoca probleme în alimentarea celorlalți clienți din rețea. Iar dacă, urmare a secetei, s-ar ajunge și la o reducere a debitelor de apă ale sursei, ar putea interveni restricții în distibuție. Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează”, transmit cei de la Aquatim.
Aquatim le recomandă posesorilor de grădini instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia. O alta e forarea de puțuri de mică adâncime. Folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru un m³ de apă extrasă e de șapte ori mai mic decât costul unui m³ de apă potabilă.
„Din păcate, de-a lungul timpului s-au depistat însă și cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul societății pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă. Dincolo de disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, reprezentanții Aquatim S.A. reamintesc că o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii”, conchid reprezentanții Aquatim.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
Xaspersoarele care uda spatiu verde din oras nu sunt conectate la apa potabila?
-
Amin
-
Spatiul verde din oras este domeniu public de pe urma caruia beneficiaza toata lumea (teoretic), gradina ta e proprietate privata…
-
Genial… Cum de nu ne-am gandit deja sa ne facem bazine sa captam apa de ploaie…
Ce idei au unii.
Oare s-au gandit la posibilitatea ca stau intr-o zona/comuna unde nu am gasit vana stabila pentru put sa-mi sap sau ca nu am avut unde sa fac un astfel de bazin? Mai ales ca in ultimele saptamni nu a plouat atat cat sa-mi permita sa umplu un astfel de bazin?
de ce sa nu folosim apa la udat din moment ce platim pentru asta…plus o gramada de taxe? Gata, a devenit o crima si folositul apei?
-
Pentru ca “se poate ajunge la presiune scăzută sau restricții în distribuție.”
-
Iti explica frumos in articol. Sistemul de aprovizionare cu apă a fost dimensionat doar pentru consumul menajer al populației
-
Deci e subdimensionat. Din cauza aquatim
-
Mai exact, sistemul a fost dimensionat odata, si de-atunci populatia tot creste.
Eu respect cererile furnizorului. Niciodata nu umplu cada in timpul cat ud gradina.
-
-
Pune mana și citește sa vezi care este procesul prin care apa devine apa potabila și poate atunci vei înțelege și tu. De ce nu te duci sa bei apa direct dintr-o balta sa vezi diferența dintre apa potabila și apa din natura. Ce, crezi ca dacă plătești ai numai drepturi??? De ce crezi ca în zonele sărace din lume oamenii nu pot bea apa din bălți și le este adusa apa în canistre speciale… Dar asa sunt romanii, ignorați, cred ca totul li se cuvine și nu-i interesează ca nu exista presiune și ca nu poți sa faci nici măcar un amarat de dus și ca în câțiva ani poate nu vom mai avea apa potabila, dar ce contează… După mine potopul..
-
Draga Diana…cand tu si restul va reduceti consumul de apa (durată duș maxim un minut, spalat rufe doua cicluri saptamanal, folosit farfurii si tacamuri de unica folosinta, tras apa la wc de maxim doua ori pe zi, nu iti speli masina toata vara)…nici macar atunci nu privez plantutele de apa datatoare de viata.
Aquatim a scumpit recent enorm apa…sa rezolve problema, pt asta sunt platiti
-
Apropo de udatul gradinilor. In Timisoara este seceta si nici nu se prevad ploi, doar de genul 1l/mp. Pomii plantati de primarie trebuie udati. Pacat de ei. Ciuhandu a plantat pe str. mea vreo 50 de pomi. Toti sunt uscati ca nu i-a udat dupa plantare macat 2-3 ani. Au supravietuit vreo 4. 2 sunt in fata casei mele pentru ca i-am udat. Anul trecut Fritz i-a inlocuit (da, dupa 10 ani) cu ceva copaci cu frunze rosii. I-a udat anul trecut de cateva ori si anul acesta deloc. Deja vreo 5 sunt uscati.
-
ia o galeata si uda in fiecare seara cativa pomi!
si eu fac la fel pe strada mea, unde acum 5 ani s-au plantat pomi.
am 2 pomi aproape de casa, ii ud cel putin o data pe saptamana.-
pai n-auzi ca nu avem voie? :))))
-
N-avem voie sa ne udam gradinile. De spatiul public nu zic nimc (explicit).
-
-
apa de la robinet nu e potabila, baga-mi-as toata pwla in aquatim sa-mi bag, ca il chem acum pe acesti aquatimisti sa bea un singur pahar, sa vedem daca se mai kaka normal cateva zile.
-
in Giroc la fiecare pahar de apa trebuie bagat un shot de Calgon si e ok
Dar daca bem apa de la robinet apoi o urinam intre randurile de rosii, este ok?
Daca e o problema nu stiu poate daca vine seceta…atunci baga pret progresiv si gata!
Consumul peste 30 metri cubi / lună / familie ar trebui taxat de 15 – 20 ori mai mult / 1 metru cub consumat.
O gluma buna asta cu apa potabila de la Aquatim :))
Apa pentru udatul spatiilor verzi din Timisoara vine wireless din Bega?
O sa vina si Enel-ul sa zica sa nu mai folosim climele pe perioada verii ca ii reteaua subdimensionata :)))
Am cativa prieteni, useristi, care le Dumbravita doar cu ”de la robinet” uda gazonul 🙂
Voi folosi la udat gradina apa de ploaie din bazin dupa ce n-o voi mai plati la Aquatim, cu volume de “apa meteorica” scoase din burta. Asa o platesc – ca ajunge, vezi Doamne, in canalizarea lor – si n-am decat sa-mi cumpar si pompa, sa ud cu ea. Dar parcurile cu ce se uda, ma rog frumos? Cu apa uzata?
Abia acum mi e clar de ce nu se spala strazile in Timisoara, din motive ecologice! pai zi asa boss, atunci e bine, sa murim inecati in praf, mai bine decat sa murim de sete.
Dar Fritz asta, nu poate colecta niste apa de ploaie si cu aia sa spele strazile? personal sa le spele. Sau sa spele macar putina, nu stiu, zic si eu asa.
Fiecare plateste ce consuma, ceasuri de apa obligatorii si gata. Cine i-si permite poate stropii si cu Evian
-
ai dreptate, insa eu sunt sarac(nu dati cu pietre, sunt sarac, nu hot, atat pot eu munci) si daca ala de are bani de stropit cu evian consuma multa apa, ei, la apa asta ii va creste pretul. Eu ce fac? hai, ca de baut, beau bere la 2.5 daca i musai, dar mai tre si cate o baie, ma duc la timis? cam asta i treaba cu resursele limitate si distributia averii. aaa, stai, e capitalism de ala cu winner takes it all, libertarianism de Chile ( prim min. Catzu stie) Sper ca aia care momentan sunt peste linia de plutire (aka corporatistii votanti de sloganuri) sa n aiba o surpriza cand din ce in ce mai putini o sa si permita gazon si citybreakuri, poate chiar o sa invetze unii senzatia de foame, caci creditele curg. Dar va fi tarziu… iar eu voi fi la sparanghel, unde ii voi astepta cu drag.
zau ca Chile scrie pe noi, just wait for it.
dar stati putin, de cand e apa potabila? ca iti pica dintii de la ea!!
Doriți să vedeți ce apă consumați atât de la robinet cât și din comerț – demonstrativ? Veniți sâmbăta la ora 10.45 la sediul Enagic, Bd. Liviu Rebreanu, nr. 146. Multă sănătate.
Acest apatim vrea sa instituie un monopol are tarife foarte mari,servicii slabe,foarte multi salariati foarte mari salariile,totul se reflecta,in tarife,cine sint oare actionarii,acum vreo 6 ani am reclamat o factura umflata cu compresorul,70 de metrii cubi,m am dus la sediul lor si am vorbit cu niste functiinari,nu stiau nici cit este densitatea apei.
“Apa potabilă nu este pentru udatul grădinilor” – nu si la Mosnita…
Se poate rezolva usor problema, din aprilie pana in octombrie sa fie 100 lei/mc de apa, nu le mai trebuie gazaon si zarzavaturi in gradina :))
-
OK. Dar cu concurenta libera, nu cu monopol. Din al doile an am avea alti furnizori, ca Aquatim ar da faliment.