Peste 80 de sesizări a primit Aquatim la dispecerat, în noaptea de joi spre vineri, cu privire la înfundarea canalelor și refularea apei în subsoluri și demisoluri. Numărul acestora crește la fiecare ploaie torențială, atunci când sistemul de canalizare preia volume foarte mari de apă, în scurt timp. În momentul în care se depășește capacitatea de preluare a rețelei, sistemul intră sub presiune și apa poate refula în subsoluri.
„Intervențiile echipelor Aquatim pentru evacuarea apei din subsoluri rezolvă doar pe moment problema, căci la următoarea ploaie puternică situația se repetă. Aquatim le recomandă deținătorilor de subsoluri sau demisoluri să se implice direct în rezolvarea acestor situații neplăcute, prin intervenții simple, de natură tehnică. Se știe că numeroase subsoluri din Timișoara au fost reamenajate ca locuințe, birouri sau spații comerciale, fiind inițial spații tehnice sau de depozitare. Dacă, la reamenajare, nu au fost respectate normele legale, și instalațiile interioare au fost conectate la rețeaua publică de canalizare neautorizat, fără un proiect tehnic corespunzător, a apărut un risc foarte mare de inundare al acestora”, transmit reprezentanții societății de apă și canal.
Aceștia le reamintesc timișorenilor că legislația prevede ca imobilele cu subsoluri echipate cu instalații sanitare să fie racordate doar cu respectarea măsurilor specifice speciale anti-refulare din canalizare spre subsol sau demisol.
„Aquatim, ca furnizor al serviciilor, poate recomanda soluții tehnice, oferind la cerere, proiectanților sau utilizatorilor serviciilor, consultanță de specialitate, fără a percepe taxe. Una dintre soluțiile recomandate este montarea pe rețeaua interioară de canalizare a unei clapete anti-refulare. Este foarte important ca apa de ploaie colectată de pe acoperișuri sau alte suprafețe să fie evacuată de către proprietari, după clapeta anti-refulare”, mai spun oficialii societății.
Atenție! Canalizarea se poate înfunda și din cauza deșeurilor menajere sau a altor obiecte aruncate în vasul de toaletă sau direct în canalizare. Iar subsolurile care nu au clapete anti-refulare sunt primele afectate.
Articole pe aceeași temă:
Străzi, instituții și case inundate în Timișoara și localitățile din zonă. Zeci de apeluri la 112
Trimite articolul
XOare de ce nuse fac DOUA CIRCUITE??? Apa pluviara taxabila un circuit si Ama menajera UN circuit. De ce la epurare se lucreaza cu cantitati ,,cazute din cer?” Aici este consultanta gratuita.