Proiectul Aquatim presupune șantiere pe 92 de străzi din Timișoara, pentru reabilitarea și extinderea de rețele de apă și canalizare în zona de nord și de sud a orașului. Rețelele de apă și de canalizare au fost împărțite în șase loturi, iar contractele, două la număr, pentru cinci dintre ele, au fost semnate joi, 7 octombrie.
„Aceste rețele de apă și canalizare au fost împărțite în șase loturi, cinci le-am semnat astăzi (joi – n.r.), iar unul este în procedură de licitație. E vorba de vreo 92 de străzi în municipiul Timișoara și nu-i puțin lucru. Suntem bucuroși întotdeauna când semnăm, după urmează perioada cea mai grea, când trebuie să lucrăm în oraș. E dificil să lucrăm pe atâtea străzi, deci va urma probabil și un disconfort pe străzile respective, dar beneficiile sunt foarte mari pentru că după aceste investiții sperăm că sistemul de alimentare cu apă sa funcționeze mai bine, sistemul de canalizare să funcționeze mai bine (…)”, a spus Ilie Vlaicu, director Aquatim.
Contractul „Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Nord” presupune lucrări pe 44 de străzi din zona de nord a orașului și este împărțit în trei loturi, după cum urmează:
- Lotul 1, semnat cu asocierea Construcții Erbașu – Cons Electrificarea Instal, în valoare de 26.036.325,27 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste 9 km de rețele de apă și canalizare, pe 8 străzi;
- Lotul 2, semnat de asemenea cu asocierea Construcții Erbașu – Cons Electrificare Instal, în valoare de 15.029.721,70 lei, pentru reabilitarea și extinderea a circa 10 km de rețele de apă și canalizare, pe 11 străzi;
- Lotul 3, semnat cu Asocierea Tubular Tehno Sistem – Termopro Edil, în valoare de 22.304.410,39 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste 16 km de rețele de apă și canalizare, pe 25 de străzi.
Durata contractului, pentru toate cele trei loturi, este de doi ani perioada de execuție, urmați de 60 de luni perioada de garanție.
Contractul „Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Sud” presupune lucrări pe 48 de străzi din zona de sud a orașului și este împărțit în trei loturi. Unul se află în faza de licitație, iar pentru celelalte două au fost semnate actele joi, 7 octombrie:
- Lotul 2, semnat cu Asocierea Romtim Instal – Euskadi, în valoare de 24.589.369,27 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste 9 km de rețele de apă și canalizare, pe 19 străzi;
- Lotul 3, semnat cu Asocierea Tubular Tehno Sistem – Termopro Edil, în valoare de 28.091.481,54 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste 8 km de rețele de apă și canalizare, pe 10 străzi.
Și în acest caz, durata contractului este de doi ani perioada de execuție, pentru toate cele trei loturi, urmați de 60 de luni perioada de garanție.
„Bineînțeles, va fi și un deranj”
Vor exista și străzi cu lucrări comune, pentru că se lucrează și la rețeaua de termoficare a orașului. Primarul Dominic Fritz spune că s-a asigurat ca peste tot unde se sparge o stradă sau un trotuar să se revină la starea inițială.
„Bineînțeles, va fi și un deranj, acum am vorbit și cu firmele și mi-au promis că vor lucra după grafic, să terminăm în perioada contractului. Termenul de execuție este de doi ani, deci în toamna 2023, vom finaliza aceste lucrări, care vor fi peste tot în oraș. (…) Se vor corela cu lucrările cu sistemul de termoficare, proiectul mare în derulare deja, tocmai ca să nu spargem de două ori o stradă și m-am asigurat, personal, ca peste tot unde se sparge o stradă sau un trotuar, vor fi refăcute. Și poate prin asta, cele în jur de 30 de km de rețea de apă și încă 25 de km de canalizare, poate ne vor ajuta inclusiv să reparăm câteva trotuare în Timișoara, un beneficiu în plus”, a transmis Dominic Fritz.
Contractele de lucrări „Execuție rețele de apa si canalizare Timișoara Nord” și „Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Sud” fac parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020”. Proiectul are o valoare totală de 180 milioane de euro, din care 135,6 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 30,4 milioane euro de la bugetul de stat, 3,2 milioane de la bugetul local și 10,8 milioane euro co-finanțare Aquatim. Obiectivul este dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată în Timișoara și în 81 de localități din județul Timiș.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
FOTO. Dezastru pe șantierele pentru retehnologizarea Colterm. În unele locuri crește deja iarba
Trimite articolul
XDin experiența mea cu regiile din Timișoara, cei de la Aquatim is mai profi.