În vreme ce primarul Timișoarei postează pe Facebook noutăți despre echipa de fotbal ACS Poli Timișoara, Aquatim a anunțat, aproape de ora 12, că „ploile puternice solicită la maximum canalizarea orașului”.
„La stația de epurare din Timișoara s-au înregistrat, din nou, debite record în urma ploii deosebit de puternice de marți dimineață. Între orele 8 și 10.30 dimineața, din canalizarea Timișoarei au intrat în stația de epurare peste 25.000 l/s de apă uzată. Debitul vehiculat de pompele de apă pluvială a fost de 22.450 l/s, iar linia tehnologică a preluat 3.000 l/s de apă uzată. În decurs de o lună, este a doua situație excepțională înregistrată la stația de epurare. Debitul de apă menționat reprezintă de circa 12 ori mai mult decât cel preluat în mod obișnuit de stație și dublul debitului Begăi”, transmit reprezentanții Aquatim.
Potrivit directorului societății de apă și canal, a fost dublat personalul din dispecerat și de la intervenții, fiind mobilizate echipele de la mentenanță apă pentru canalizare. Aquatim și-a trimis pe teren 20 de echipe, de marți dimineață, pentru a rezolva situațiile semnalate de timișoreni.
„Se lucrează cu pompe de epuisment și utilaje specializate la degajarea canalizării înfundate și la evacuarea apei, unde este nevoie”, spune Vlaicu.
În ceea ce privește pasajele rutiere din Timișoara, specialiștii Aquatim susțin că apa de ploaie este deversată în colectoarele magistrale, canale de capacitate mare, cu diametre între 2 și 3 metri.
„Pasajele Jiul și Popa Șapcă sunt prevăzute cu pompe (deversează în colectoarele de pe Bd. Republicii și str. Demetriade), iar cele de pe străzile Brediceanu și Gh. Lazăr deversează gravitațional (în colectorul de pe str. Circumvalațiunii). Inundarea pasajelor la averse deosebit de puternice se produce atunci când este depășită capacitatea de preluare, înmagazinare și transport a canalizării. Ca orice sistem de canalizare, nici cel din Timișoara nu poate face față unor debite excepționale de apă de ploaie, când este depășită capacitatea sa proiectată. Canalizarea Timișoarei, în lungime de peste 560 km, funcţionează gravitaţional şi colectează apele uzate menajere şi cele din precipitații, pe care le transportă la staţia de epurare. Proiectarea canalizării se face în funcție de consumul de apă casnic și industrial și suprafețele de preluare a apelor meteorice. Acestea dictează diametrul tuburilor de canalizare, atât al colectoarelor magistrale, cât și al canalelor secundare. În cazul averselor puternice, capacitățile de preluare proiectate pot fi depășite, pentru scurt timp. Funcționare rețelei este împiedicată și din cauza deșeurilor voluminoase aruncate la canal”, mai spune Ilie Vlaicu, șeful Aquatim.
Citiți principiile noastre de moderare aici!