Noile tarife majorate se vor aplica începând cu 1 iulie. Reprezentanţii companiei Aquatim spun însă că timişorenii beneficiază oricum de unul dintre cele mai mici preţuri la apă din România.
„Tarifele Aquatim pentru serviciile prestate se vor majora, începând cu 1 iulie, în toată aria de operare, de la 2,66 lei/mc la 2,85 lei/mc (0,00285 lei/l), fără TVA, pentru alimentarea cu apă şi de la 2,64 lei/mc la 2,84 lei/mc (0,00284 lei/l) fără TVA, pentru serviciul de canalizare. Practic, această creștere de 19 bani/mc la apă potabilă și 20 de bani/mc la canalizare corespunde inflației perioadei scurse de la ultima ajustare a tarifelor, din 1 august 2013. Aquatim are, în prezent, unul din cele mai mici preţuri la apă din România. La 1 iunie 2013, societatea se situa în topul tarifelor pe locul 40, din 44 de companii de profil, şi este foarte probabil că îşi va menţine această poziţie deoarece operatorii mari de apă, angrenaţi în proiecte cu finanţare europeană, pregătesc, de asemenea, aplicarea noului tarif”, spune directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
Reprezentanţii companiei spun că noile tarife propuse au fost avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice și de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiş (ADI).
„Ajustarea tarifelor este în conformitate cu strategia de tarifare avizată şi cunoscută de ADI, strategie care se bazează pe o analiză economică cost-beneficiu realistă și pe obligativitatea recuperării tuturor costurilor de exploatare şi a constituirii surselor pentru cofinanţarea investiţiilor din fonduri europene”, adăugă Vlaicu.
Aquatim are în derulare la ora actuală un proiect de 119 milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş.
„Societatea Aquatim a ales ca strategie de dezvoltare atragerea fondurilor europene pentru că, în acest fel, 75% din banii destinați investițiilor sunt nerambursabili. Ajustarea tarifelor reprezintă, în fapt, una din condiționalitățile pentru derularea investițiilor finanțate de către Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune”, concluzionează directorul companiei.
Judeţul Timiş va beneficia de 300 de kilometri de noi reţele de apă şi canalizare, şapte staţii de epurare a apei uzate şi trei staţii de tratare a apei potabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!