Dr. ing. Ilie Vlaicu, directorul general al societății Aquatim, a prezentat joi, 15 decembrie, un bilanț pentru anul 2022, dar și proiectele de viitor.
Aquatim gestionează rețeaua de apă în 154 de localități din județ.
Prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Aquatim are în desfășurare „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020”, prin care are loc dezvoltarea rețelelor și canalizare în 81 de localități din județul Timiș, prin realizarea a 22 de stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare și 412 km de rețele de canalizare.
Valoarea totală a proiectului este de 239,5 milioane de euro, din care 180,4 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.
Retrospectiva anului 2022
În anul 2022 s-au semnat 7 contracte de lucrări aferente proiectului, atât pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în mai multe localități din județul Timiș, cât și pentru proiectarea și execuția unor stații de tratare a apei potabile și de epurare a apelor uzate, astfel că la finalul anului 2022 sunt semnate 31 de contracte de lucrări. Tot anul acesta, s-au emis 15 ordine administrative de începere a lucrărilor pentru o parte din contractele semnate.
În prezent sunt în curs de execuție lucrări din fonduri proprii în valoare de peste 31.000.000 lei, atât în județ, cât și în municipiul Timișoara.
Pentru locuitorii municipiului Timișoara, proiectul prevede extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare pe 92 de străzi, modernizarea Stației de Tratare a Apei Potabile Bega, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA regional. În 2022 s-au emis ordinele administrative și au început lucrările pe o parte din străzile incluse în proiect, precum și la Stația de Tratare a Apei Potabile Bega.
Totodată, au început lucrările la noua linie de valorificare energetică a nămolului de la Stația de Epurare din Timișoara, o premieră în România. Instalația va transforma în gaz de sinteză substanța organică din nămol. Prin arderea gazului, se generează energie termică folosită pentru procesul de uscare și pentru producerea de curent electric folosit ulterior la încălzirea spațiilor. Cantitatea de nămol care poate fi prelucrată este de peste 4 tone/ h, adică aproximativ 100 tone/zi. (nămol cu conținut de 28% substanță uscată). Se estimează că instalația de valorificare a nămolului va consuma circa 2.300.000 kW/an, dar va produce 2.400.000 kW/an, deci cantitatea de energie electrică produsă va acoperi cantitatea de energie consumată.
În ceea ce privește investițiile din fondurile proprii ale Aquatim, în anul 2022 au fost finalizate lucrări de extindere și reabilitare rețele de apă și canalizare sau de optimizare a proceselor de tratare și epurare în mai multe localități din județul Timiș, dintre care: Săcălaz, Hitiaș, Sârbova, Cărpiniș, Deta, Ianova, Curtea, Criciova, Sacoșu Turcesc, Recaș, Jimbolia. De asemenea, s-au desfășurat lucrări de extindere și reabilitare a rețelelor pe mai multe străzi și bulevarde din Timișoara. Valoarea totală a lucrărilor recepționate în 2022 este de peste 16.500.000 de lei.
În continuare, au loc lucrări la viitorul Muzeu al Apei, iar deschiderea oficială va avea loc anul viitor, muzeul fiind contribuția Aquatim la programul Timișoara capitală culturală europeană în 2023.
Aquatim va continua și activitățile educative în comunitate, aici amintind: campaniile de educație ecologică pentru copiii din clasele pregătitoare și ciclul primar, lecții despre circuitul apei până la robinet, poluarea, dar și grija față de această resursă necesară. Sute de elevi au participat în acest an și la concursuri tematice precum: Apa pe care ne-o dorim, Sete de carte și Climathon Timișoara.
Trimite articolul
XLucrari incepute peste tot si ne terminate , mizerie si multi nervi , asa lucreaza aquatim . Bani irositi aiurea sa nu mai zic ca procesu tehnologic de ingropare a tevilor de canalizare se repecta si nu prea …..