Reprezentanţii ţărilor arabe au invitat şi firmele care se ocupă cu construcţii în ţările lor pentru a efectua lucrări de infrastructură. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, s-au întâlnit, marţi, cu Excelența Sa Ahmad Bader AQEL, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statului Palestina, Excelența Sa Omer Ahmed Karim Berinji, ambasadorul Republicii Irak în România, Excelența Sa Mubarak Mohammed Alsuhaijan, ambasadorul Statului Kuwait în România.
“Am avut o întâlnire comună în legătură cu relaţiile pe care le putem dezvolta cu ţările arabe. S-a desprins dorinţa sinceră de întărire a colaborării dintre ţările noastre şi în mod deosebit dezvoltarea relaţiilor economice. Am reiterat ideea construcţiei spitalului de excelenţă, pe care l-am avut în discuţii ample încă din primăvara acestui an. Există dorinţa dezvoltării relaţiillor în domeniul construcţiilor şi a infrastructurii”, a spus Titu Bojin.
Reprezentanţii ţărilor arabe doresc costruirea a 20 de spitale de excelenţă în Europa. Unul dintre acestea ar putea fi la Timişoara.
Arabii vor să convingă firmele româneşti să lucreze în ţările lor, în domeniul infrastructurii.
“Am luat hotărârea să dezvoltăm relaţiile din punct de vedere politic şi economic cât mai bine Vrem să dezvoltăm relaţiile cu guvernele locale de la fiecare judeţ în parte. Am discutat multe lucruri, iar printre cele mai importante este şi cum să convingem firme şi companii mari româneşti să meargă în ţările arabe pentru construcţii în infrastructură – este nevoie foarte mare de infrastructură în ţările arabe. Sunt sume foarte mari, sute de miliarde, pentru construcţia infrastucturii în ţările arabe. Cred că experienţa firmelor româneşti în asemenea domenii contează. Sunt mii de studenţi din ţările arabe care au terminat facultatea aici, asta dă prioritate pentru a avea acces să lucreze în ţările arabe pentru construcţii. Atât firmele mari, cât şi cele mici – dacă mai multe firme mici se adună împreună să se deplaseze în ţările arabe – pot avea prioritate. Suntem la dispoziţia acestor firme. Am să continuu şi discuţiile cu Camera de Comerţ. Dorinţa noastră e să nu fie numai teorie, să fie şi practică”, spune ambasadorul Palestinei.
De altfel, o firmă din această parte de ţară construieşte în Kurdistan o autostradă în valoare de 100 de milioane de euro. Şi firmele arabe sunt dispuse să investească aici, la Timişoara.
„Sunt bani în lumea arabă care trebuie să fie investiţi, în România ori în altă parte. Sumele pot fi investite în România. Să spună conducerea fiecărui judeţ în parte în ce domenii doresc investiţii, să fie studii de fezabilitate pentru asemenea investiţii şi legi avantajoase pentru investitori. Dacă asemenea condiţii sunt puse la punct o să fie mulţi investitori din Arabia care vor veni la Timişoara”, spune ambasadorul Palestinei.
S-a discutat şi colaborarea în domeniul studiilor superioare la nivel de Timişoara. Se va prezenta cultura arabă. Mai mult, în toamnă, la Timişoara se va celebra o zi a culturii arabe. S-a discutat şi despre înfrăţirea dintre oraşul Timişoara şi oraşe arabe. Timişul urmează să se înfrăţească cu una dintre regiuniile din Irak.
Citiți principiile noastre de moderare aici!