Comisariatul Regional Timiş al Gărzii Naţionale de Mediu atenţionează deţinătorii de terenuri că în perioada de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate sau a resturilor vegetale este strict interzisă. Arderea lor se poate face doar în cazul în care este necesară pentru a preveni răspândirea unor boli sau dăunători specifici.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu mai spun că desfăşurarea campaniei de recoltare a cerealelor păioase determină creşterea numărului de arderi necontrolate dacă nu sunt respectate regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor. Propagarea focului poate avea efecte grave. Pot fi afectate reţelele electrice, sondele şi parcurile petroliere, iar acest lucru poate avea totodată un efect grav asupra faunei şi florei din zona şi, nu în ultimul rând, incendiul poate face victime umane.
„Dacă deţinătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, provoacă arderea miriştilor, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă riscă amenzi. Pentru persoanele fizice amenzile sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, iar pentru persoanele juridice amenzile sunt cuprinse între 25.000 de lei și 50.000 de lei”, avertizează prim-comisarul Comisariatului Regional Timiş al Gărzii Naţionale de Mediu, Marian Eperieş.
Incendii de vegetatie la foc continuu in Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!