Dacă primarul Nicolae Robu afirma că municipiul Timişoara are cel puţin tot atâtea atuuri ca şi municipiile Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova pentru a găzdui un spital regional, parlamentarul PDL Alin Popoviciu consideră că are cele mai multe atuuri. Principalul argument prezentat de democrat-liberal în favoarea Timişoarei? Faptul că multe persoane din vestul ţării aleg să se trateze în spitale din afara ţării, din Ungaria, Austria şi chiar Serbia, atunci când au probleme de sănătate.
„Văd din nou că Timişoara este lovită, şi de data asta foarte crunt. A spus-o şi premierul, Timişoara nu există între cele trei spitale regionale care se vor construi din fonduri europene în viitorii 7 ani (…) Timişoara a fost primul oraş care a pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii 10 hectare de teren, la Aviaţia Utilitară (…) pentru realizarea spitalului regional. Consiliul judeţean a făcut tot ceea ce ţinea de studii şi am fost primii care am depus documentaţia. Am fost primii şi din nou suntem lăsaţi pe dinafară. Am văzut declaraţiile dl Robu, în care el ne spunea că el consideră că Timişoara are cel puţin atâtea atuuri ca şi municipiile Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova. Timişoara are mult mai multe atuuri decât aceste trei oraşe. Am dat cele 10 hectare terenul, am făcut studiile… Aş vrea să se gândească cei de la Ministerul Sănătăţii şi inclusiv administraţia de aici că oamenii din vestul ţării când merg să se trateze merg tot mai mult spre vest. Merg la Szeged, la Budapesta, la Viena. Este principalul motiv pentru care spitalul regional trebuie să fie prima şi prima dată făcut la Timişoara. Ăia de la Craiova nu merg. Prea puţin merg la Viena, la Szeged, la Budapesta şi chiar pe la Belgrad am auzit. Ăia din Iaşi la fel, ăia din Cluj nu mai vorbesc. Dar cei din Timişoara merg dincolo de graniţe. Dacă vrem să începem cu un sistem de sănătate sănătos în România, hai să-i oprim pe românii care sunt tentaţi să meargă dincolo de graniţă. Să începem cu Timişoara”, a declarat, joi, Popoviciu.
Nici Institutul Oncologic de la Timişoara nu va deveni realitate prea curând, un alt proiect blocat din lipsă de finanţare. Timişorenii pot “admira”, de mai bine de un deceniu, scheletul Spitalului Municipal de pe Calea Torontalului, care ar fi urmat să devină Institut Oncologic.
Dacă Timişoara încă aşteaptă bani, la Iaşi Institutul Regional de Oncologie a fost deschis în 2012. Reprezentanţii PDL cred că Timişoara şi-a ratat şansa pe vremea guvernării Boc, când ministru al Sănătăţii era Cseke Attila.
„În 2011 cred, când era domnul Cseke Attila ministru, am fost la două discuţii cu el. La ultima am stabilit ca Spitalul Municipal, cel de pe Calea Torontalului, să fie dat imediat în administrarea Ministerului Sănătăţii, iar el ne-a garantat atunci că în anul următor vor fi finanţate două spitale oncologice în România: Timişul – pentru că deja exista clădirea şi i-am arătat că există deja o investiţie importantă şi vor fi mai puţini bani alocaţi – şi Iaşiul. S-a ţinut de cuvânt. În buget au fost prinşi bani pentru Spitalul Oncologic Timişoara şi Spitalul Oncologic Iaşi. Atât ne-am tărăgănat la primărie, atunci, cu domnul Ciuhandu, să mutăm spitalul de la primărie la Ministerul Sănătăţii, prin DSP – au fost discuţiile acelea cu sute de geamuri care nu mai existau (…) – până când astăzi Iaşiul are un spital oncolog terminat şi Timişoara n-are nimic. Au plecat banii care erau alocaţi, au venit domnii la guvernare şi am rămas şi fără spital oncologic”, a adăugat Popoviciu.
Articole pe aceeaşi temă:
Deputat PNL: Timisoara nu are nevoie de spital regional, am putea extinde Spitalul Judetean
Robu contraataca: Am initiat demersuri pentru ca la Timisoara sa se construiasca un spital regional
Citiți principiile noastre de moderare aici!