Situl arheologic de la Timişoara – Freidorf a fost descoperit în urma unor cercetări de teren efectuate în anul 1983, are o suprafață de cca. două hectare și cuprinde vestigii arheologice din mai multe perioade istorice: epoca eneolitică (cultura Baden, mileniul II a. Chr.), epoca La Tène timpurie (celți de sec. IV-III a.Chr.), epoca postromană (sarmați iazygi, alani târzii și gepizi).
„Cercetările efectuate în anul 2017 pentru construirea unei hale industriale au dus la descoperirea a 342 de complexe arheologice (locuințe, morminte, gropi de provizii, gropi menajere, fântâni), aproape în totalitate de epoca sarmatică (sec. III-IV p.Chr.), restul aparținând epocii hunice (morminte din secolul al V-lea). Doar un singur complex aparține perioadei eneolitice (cultura Baden). Noutatea o reprezintă locuirea celtică, de epocă La Tène, sec. III-II a.Chr. Descoperirea inedită a unei fibule cu capete de dragon indică un nivel timpuriu de locuire, de epocă La Tène, din perioada invaziei celtice în Balcani, de la începutul secolului al III a.Chr”, scrie pe pagina de Facebook „Arheologia Banatului”. (pagină de Facebook creată pentru popularizarea cercetărilor arheologice din județul Timiș, la inițiativa Departamentului de Arheologie al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş).
Cele mai recente morminte sunt cele databile la începutul secolului al V-lea p.Chr., cele gepidice, cu orientare est-vest (două morminte de femei).
„Una dintre acestea prezenta o deformare artificială a craniului. Cele mai numeroase morminte cercetate aparțin necropolei sarmatice (sec. IV p.Chr.), fiind cercetate 5 morminte cu inventar funerar bogat (pahar de sticlă roman, fibule de bronz și argint, arme, brățări din argint, cercei din sârmă de cupru, mărgele din sticlă, fusaiole, vase cermice)”, transmite cei de la „Arheologia Banatului”.
Dieta oamenilor din antichitate – vită, oaie, capră, cal și porc
În cercetarea arheologică din 2017 au fost identificate și 1.882 de resturi osteologice faunistice care au oferit, spune arheologii, indicii importante privind dieta oamenilor din antichitate, „respectiv: vită (Bos taurus) – 35.6%, oaie (Ovis aries), capră (Capra hircus) – 25.9%, cal (Equus caballus) – 19.5%, porc (Sus domesticus) – 7.2%, câine (Canis familiaris) și pisică (Felis catus) – 0.3%”. De asemenea, au fost identificate fragmente osteologice ce provin de la mamifere sălbatice: cerb (Cervus elaphus) și căprior (Capreolus capreolus) – 2.3%.
„Resturile faunistice de pasăre au fost atribuite speciei Gallus domesticus (găină), iar un singur fragment osteologic de pește poate fi atribuit cel mai probabil speciei Cyprinus carpio – crap”, transmit ahreologii.
Cercetările aparțin specialiștilor de la Muzeul Național al Banatului. Responsabil științific este Călin Timoc. Din colectivul de cercetare fac parte Călin Timoc (responsabil cercetare), Dan Ciobotaru, Daniela Tănase, Andrei Georgescu, Ștefana Cristea, Cristian Oprean, Alexandru Flutur, Andrei Bălărie, Dragoș Diaconescu
Text, ilustrații: Călin Timoc, Ștefan Popa.
Trimite articolul
XÎn antichitate e clar ce se consuma dar ce vor zice cercetatorii de perioada moderna?
Din iepoca sarmatica ? Ceva cioburi de la oala de sarmale s-au aflat/
asta inseamna sa dezgropi mortii
“Situl arheologic de la Timişoara – Freidorf a fost descoperit în urma unor cercetări de teren efectuate în anul 1983, are o suprafață de cca. două hectare…”
„Cercetările efectuate în anul 2017 pentru construirea unei hale industriale au dus la descoperirea…”
In 2017 nu se stia de cercetarile din 1983 ? sau…?
Elementul alanic este important. Asta arata ca ruta alanilor a trecut si pe aici iar portiunea de ruta din actuala Romanie este practic inversa celei parcurse de Bogdan si de ostenii lui s^rbi si vlahi impreuna cu care a intemeiat Moldova.
Mai important insa este elementul celtic. Nu am mai auzit de marturii celtice in zona aceasta.
Cel mai important insa este dieta vegetala, in conditiile in care majoritatea legumelor pe care astazi le credem de’a gata in teritoriu nu provin de fapt de aici. Sigur, cele originare din Pakistan, Afghanistan si din zona Mediteraneana mai puteau ajunge si pe aici insa e greu de crezut ca in antichitate au ajuns pe aici si legumele originare din Americi.
A mai spus cineva deja dar adaug si eu totusi: asta e seria de articole care imi place cel mai mult in tion. Nu prea o mai gasesti in alta parte.